eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megint drágább lehet a benzin

A geopolitikai feszültségek hatására újabb magasságok felé vette az irányt az olaj árfolyama, és ezzel párhuzamosan a finomított termékárak is emelkedtek. A forint árfolyamának gyengülése sem kedvez a hazai autósoknak, akik mindezek miatt az üzemanyagárak emelkedését tapasztalhatják majd a kutakon. A benzin esetében literenként 5-6, a gázolajnál 3-4 forintos áremelés is elképzelhető lehet - írja a Portfolio.hu.

Nincs megállás az olajár emelkedésében, az utóbbi napok újabb lokális csúcsokat eredményeztek a piacon, Mindezt elsősorban a geopolitikai feszültségek miatti prémium, nem pedig a kereslet-kínálati viszonyok szűkülése okozza, de az áremelkedésben részben az újabb jegybanki élénkítésre vonatkozó várakozások is megjelenhetnek. A hét végéhez közeledve az olajár emelkedése már megtorpant, miután egyes hírek szerint Amerika a stratégiai készleteinek felszabadítását is fontolgatja.

Mindenesetre egyelőre az olajár és így a finomított termékárak is emelkedő pályán haladnak, aminek hatására a benzin esetében 4 százalékkal, a gázolajnál pedig 2 százalékkal került feljebb a jegyzésár.

Ezeket a negatív hatásokat ezúttal a forint árfolyamának kisebb gyengülése még erősítette is (a hazai fizetőeszköz a dollárhoz képest a 225,7-es átlagos értékre kapaszkodott a múlt heti 223,8-as szintről), aminek köszönhetően hazai fizetőeszközben mérve a benzin átlagára 4,9 százalékkal, a gázolajé 2,8 százalékkal került feljebb.

A Portfolio.hu előrejelzése szerint tovább emelkednek a finomított termékárak Európában, aminek hatására a hazai üzemanyagárak is emelkedhetnek a kutakon. Ezúttal is a benzin esetében kerülhet sor jelentősebb, akár literenként 5-6 forintos áremelésre, azonban a gázolaj esetében is felfele kapaszkodhatnak szerdától az árak 3-4 forinttal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×