INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Sokkot kaptak a borászok

Infostart / InfoRádió
Tönkretettek egy értékes badacsonyi szőlőültetvényt, metszőollóval átvágtak mintegy 1500 darab megfiatalított, 30 éves tőkét. A területet egy svéd tulajdonú, igen sikeres badacsonyi borászat bérli Szeremley Lászlótól.

Minden embert sokkoltak a történtek a Badacsonyi borvidéken, akinek köze van a szőlőhöz és a borhoz - mondta el az InfoRádió kérdésére a svéd tulajdonosok által jegyzett badacsonyi Villa Sandahl Pincészet egyik munkatársa. A szakember kizártnak tartja, hogy ezt szakmabeli tette, mint fogalmazott: "ezt akkor sem hinném el, ha valaki elém állna, és azt mondaná: én voltam..."

Ismeretlenek húsz centiméterrel a föld fölött metszették el a Villa Sandahl által bérelt 0,6 hektáros, harmincéves rajnai rizling-ültetvényének összes tőkéjét. Az InfoRádió kérdésére a borászat munkatársa elmondta: a területet a Szeremley Birtoktól bérlik, a szőlő Szeremley László nevére van bejegyezve. A történtekről a pincészet közleményt adott ki, honlapjukon fotók is láthatók a megrongált szőlőkről.

A vandál pusztítást hétfőre virradóra fedezték fel. Megfiatalított, tehát még vékony szőlőről van szó, ezeket metszőollóval is el lehetett vágni, így a tettesek egy éjszaka alatt végeztek. A legjobb esetben az történik ilyenkor, hogy az értékes szőlőtőkék túlélik a rongálást, de éveken keresztül nem adnak termést. Az anyagi kár tehát jelentős.

A svéd tulajdonú borászat feljelentést tett a rendőrségen.

A cég néhány éve működik Badacsonyban, rajnai rizling borukkal (The Stamp) már számos külföldi és hazai borversenyen nyertek aranyérmet, például a Pannon Bormustrán, vagy a Decanter World Wine Awards idei kiírásán.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


A címlapról ajánljuk