eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Így drágul a telefonálás vasárnaptól

Július elsejétől drágábban telefonálhatunk. A parlament döntése értelmében minden megkezdett perc és minden SMS után két forint lesz a telefonadó. A szolgáltatók részben vagy egészben áthárítják az ügyfelekre az adót, de mindenhol másképpen.

Az új, távközlési adót a szolgáltatóknak kell fizetni, és nekik kell beszedni is. A nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta: az éles verseny miatt nem valószínű, hogy a szolgáltatók áthárítják az adót, ugyanakkor láthatóan nem ez történt. A piacvezető Magyar Telekom nem nyilatkozott arról, áthárítják vagy sem az adót, de ha változás lesz, azt az ügyfelekkel legalább 30 nappal korábban tudatni kell.

A Telenor már június elején közzétette: mely tarifacsomagok hogy változnak, általános szabály szerint az üzleti előfizetőknél az alapdíj emelkedik, az egyéni előfizetőknél a percdíj, az SMS után fizetendő 2 forintot azonban minden előfizetőre áthárította a cég. Kutas Istvánt, a Telenor kommunikációs igazgatója közölte: a lakossági előfizetőknél bevezetik a kapcsolási díjat, hívásonként, függetlenül az időtartamtól, valamivel kevesebb mint 2 forintot kell fizetni, ez nem vonatkozik a segélyhívásokra, adomány vonalakra.

A Vodafone is jelezte, hogy részben áthárítja az új adót, két kisebb telekomcég, a Business Telecom és a Tesco Mobile viszont nem emel árat.

A távközlési adó július elsejétől lép hatályba, a törvény szövege szerint minden megkezdett perc és sms után 2 forint az adó mértéke. Az idén a magánszemélyeknél legfeljebb havi 400, üzleti ügyfelek után 1400 forintot szed be az állam, jövőre azonban 700, illetve 2500 forintra ugrik az adó felső határa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×