eur:
385.48
usd:
355.37
bux:
68052.41
2024. május 21. kedd Konstantin

Véget ér a költségvetés általános vitája

Az Országgyűlés pénteki ülésén jut a végére a jövő évi költségvetés összesen harmincórás időkerettel kiírt általános vitájának. A képviselők a hét utolsó munkanapján hét és fél órában értékelhetik a kormánynak a 2013-as büdzséről szóló javaslatát.

A parlament - miként szerda óta mindig - ezúttal is reggel nyolc órakor, napirend előtti felszólalások nélkül kezdi napirendjét, amelyen csak a költségvetési vita szerepel.

A szerdán kezdődő vitában elsőként a miniszteri expozéra, majd a frakciók vezérszónoki felszólalásaira került sor.

A képviselők csütörtökön tizenkét órán keresztül tárgyalhatták a kormány előterjesztését. Délután a vita felfüggesztését szorgalmazták szocialista és LMP-s képviselők, miután Matolcsy György egy sajtótájékoztatón bejelentette: a tervezett 1,6 százalék helyett akár 2 százalékkal is növekedhet jövőre a bruttó hazai termék, annak a munka világát érintő, tehercsökkentő csomagnak köszönhetően, amelyről csütörtökön egyezett meg a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség.

Orbán Viktor miniszterelnök május elején kérte a kormánypárti frakciószövetséget, hogy az Országgyűlés rendhagyó módon még a nyári szünet előtt fogadja el a büdzsé sarokszámait.

A kormány június 15-én nyújtotta be a költségvetési törvényjavaslatot, amely GDP-arányosan 2,2 százalékos hiánnyal számol. A kiadási főösszeg 15.476,9 milliárd forint, a bevételi 14.799,7 milliárd. A kabinet 1,6 százalékos GDP-növekedésre számít, és arra, hogy az államadósság bruttó hazai termékhez mért aránya 78-ról 76,8 százalékra csökken. Az infláció 4,2 százalék lehet a kormány várakozása szerint.

Címlapról ajánljuk
A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:02
×
×
×
×