INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Matolcsy: Stagnál a magyar gazdaság

InfoRádió / MTI
Az első negyedévi GDP-adatok alapján az idén a magyar gazdaság stagnál - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón Budapesten. A tárcavezető közölte: a kormány 280 milliárd forint bevétellel számol jövőre a tranzakciós illetékből.

Az év első felében negatív, majd a második félévben pozitív GDP-alakulással számolnak - közölte a nemzetgazdasági miniszter.

A kormány második olvasatban tárgyalta a 2013. évi költségvetést, amelynek tíz sarokszámát változatlanul hagyta, így továbbra is 1,6 százalékos jövő évi GDP-növekedéssel számol - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az államháztartási deficit 2,2 százalék lesz, az államadósság GDP-hez mért aránya 78-ról 76 százalékra csökken a büdzsében szereplő pálya szerint. A javaslat 4,2 százalékos inflációval és 299,4 forintos euróárfolyammal számol. A folyó fizetési mérleg aktívuma 4 százalék lesz az idei 2 százalék után - sorolta az adatokat a miniszter.

A kormányszóvivői tájékoztatón elmondta azt is, hogy a kormány mind a bevételi, mind a kiadási főösszegét megemelte a 2013. évi költségvetésnek, ugyanolyan mértékben, 170 milliárd forinttal, így a deficit változatlanul 660 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka.

A kiadási oldalon 120 milliárd forint a tárcák és állami szervek többlet forrásigényének kielégítését szolgálja, 50 milliárd forinttal pedig az Országvédelmi Alapot emelik meg, így az 100 milliárd forintra nő - közölte a miniszter.

280 milliárd a tranzakciós adóból

A kormány 280 milliárd forint bevétellel mindenképpen számol jövőre a tranzakciós illetékből - hangsúlyozta Matolcsy György, aki jelezte, hogy az illeték korábban bejelentett mértéke (1 ezrelék) nem változik, ám az még kérdés, hogy lesz-e felső korlátja.

Május elején még arról számolt be a nemzetgazdasági miniszter, hogy a tranzakciós illetékből, amelynek hatálya a 600 ezer milliárd forintos teljes éves tranzakciós körből 130 ezer milliárdosra terjedne ki, 130 milliárd forint bevétele származna a büdzsének.

Hangsúlyozta: a kormány több kérdésben folytat tárgyalásokat a bankszövetséggel, így a tranzakciós illeték felső korlátjáról, a bankadó esetleges kivezetéséről, valamint egy pénzügyi élénkítő paktumról.

Mint a miniszter fogalmazott, "ha kivezetik a bankadót, nem lehetne általános felső korlátja a tranzakciós illetéknek", hiszen a bankadó kivezetése révén kieső forrást pótolni kell. Közölte, a tárgyalások témája emellett egy új otthonteremtési program, mert a mostani "lássuk be, nem működik".

Két lépés

A miniszter szerint a túlzottdeficit-eljárásra jövő tavasszal véglegesen pontot lehet tenni.

Két lépésben szeretnénk kikerülni a túlzottdeficit-eljárás alól, az első lépés reálisan június 22-én lesz, amikor megszüntethetik a kohéziós alapok felfüggesztését, miután az Európai Bizottság legutolsó előrejelzése szerint jóval 3 százalék alatt - 2,7 százalék - lesz a magyar államháztartási hiány jövőre.

Megjegyezte, hogy a kormány előrejelzése szerint a hiány a GDP 2,2 százalékára csökken jövőre.

A második lépés Matolcsy György szerint jövő tavasszal lehet, amikor Magyarország bebizonyítja, hogy 2012-ben 2,5 százalék volt a deficit, s meglesznek az első negyedévi adatok a jövő évi költségvetésből.


A címlapról ajánljuk