eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Még nem tudják a bankok, áthárítják-e a tranzakciós adót az ügyfelekre

A kormány a tranzakciós adó bankokra hárításával felrúgja a Bankszövetség és a kabinet között a különadóról szóló megállapodást - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az MKB Bank elnök-vezérigazgatója. Simák Pál szerint tranzakciós adó bevezetésének két legnagyobb veszélye, hogy nő a készpénzes pénzforgalom, illetve külföldi bankokba viszik majd át a pénzt. Azt még a bankok sem tudják, hogy áthárítják-e majd a terhet az ügyfelekre.

A bankoknak nem sok idejük volt felkészülni a tranzakciós adóra, a kormány első egyeztetése kedden volt a Bankszövetséggel, ahol arról állapodtak meg, hogy a két fél tárgyalóküldöttséget alakít az egyeztetésre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Simák Pál.

Így a bankárok is nagyon meglepődtek, hogy Matolcsy György egy nappal később bejelentette az új adók bevezetését - tette hozzá az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, aki emlékeztetett, hogy a tranzakciós adó 130 milliárd forintos terhet jelent a magyar bankszektor számára.

Mivel még nem ismeretesek a részletek, a bankok számára nehéz a felkészülés. A két éve fizetendő bankadó is évi 120-130 milliárd forintot tesz ki - ez a kormánnyal kötött tavaly decemberi megállapodás szerint a felére mérséklődik 2013-ra, és 2014 teljesen kivezetik - hangsúlyozta a bankvezető.

Vagyis jövőre a bankadó lement volna 60 milliárd forint körüli összegre - azonban most hozzájön újabb 130 milliárdos teher, így most már 190 milliárd forintot kell kifizetnie a szektornak. Tehát a kormány felrúgta a megállapodást, ezért azt mindenképpen újra kell tárgyalni - jelentette ki Simák Pál, aki ugyanakkor elismerte: a Bankszövetségnek nincsen eszköze arra, hogy tárgyalásra bírja a kormányt.

A bankár hangsúlyozta, hogy a tranzakciós adó bevezetése ebben a formájában éppen ellentétes a kormány alapvető céljával, amely az államháztartási hiány csökkentése. Ezt kétféleképpen lehet elérni: vagy a bevétel-kiadás egyensúlyba hozásával vagy a gazdaság fellendítésével. A tranzakciós adó azonban további veszteségeket okoz a magyar bankrendszernek, amely tavaly 95 milliárd forintos mínusszal zárt, rontja a tőkehelyzetüket és profittermelő képességüket. Így a bankok csökkenteni kényszerülnek a hitelkihelyezésüket, vagyis nem tudják segíteni a növekedés felé a magyar gazdaságot.

A tranzakciós adónak két másik veszélye is van: az egyik, hogy nő a készpénzes forgalom, a másik pedig, hogy külföldi bankokba viszik át a tranzakciókat elsősorban a nagyobb, vállalati ügyfelek - tette hozzá a bankvezető.

A lakossági ügyfélkörnél valóban nagy a bankok közötti verseny, ezen a területen el kell a pénzintézeteknek gondolkodniuk azon, át tudják-e hárítani a tranzakciós adó okozta terheket. Ezt még át kell gondolni - mondta Simák Pál.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×