eur:
394.61
usd:
371.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

NGM: alacsonyabb áfabevételek

Márciusban általános forgalmi adóból 63,6 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbinál 4,1 milliárd forinttal, 6 százalékkal alacsonyabb, a csökkenésben alapvetően a visszautalások nagymértékű összege játszott szerepet - közölte Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára.

Banai Péter Benő a nemzetgazdasági tárca hétfői internetes sajtótájékoztatóján arról írt, hogy az NGM szerint a kiutalások magas szintje a 2011. évet érintő revízió, illetve az ellenőrzések befejezésével kiutalható összegek emelkedésével függ össze.

Egy másik újságírói kérdésre, amely a megnövekedett kamatkiadásokat okait tudakolta, azt válaszolta a helyettes államtitkár,

hogy az NGM számításai már tartalmazzák a kamatkiadások előzetesen tervezettnél nagyobb összegét. Emellett is tartható a 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycél. A többletkiadásokat fedezi a tervezett kamatkockázati tartalék felhasználása - válaszolta Banai Péter Benő.

A költségvetésben 98 milliárd forint szerepel kamatkockázati tartalékként erre az évre.

Az NGM államháztartási adataiból kitűnik: az idei első 3 hónapban az áfa-bevételek mintegy 534 milliárd forintot értek el, ami az éves előirányzat 19,6 százaléka, míg a kamatkiadások 452 milliárd forintra rúgtak, elérték az éves tervezett összeg 42,4 százalékát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×