eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Mit kérdez majd kedden Barroso Orbán Viktortól?

A konvergencia program részleteiről és a jegybanktörvény megfelelő módosításáról is tájékoztatást vár az Európai Bizottság elnöke a miniszterelnökkel tartandó keddi informális egyeztetésén. Szerdára, döntésre kész lesz a testület a kötelezettségszegési eljárások kapcsán, az viszont elsősorban a Barroso-Orbán találkozótól függ, hogyan határoz majd az ügyekben a Bizottság - írta a BruxInfo.

Az Európai Bizottság szóvivője pénteken a BruxInfo kérdésére azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy az elnök és vendége tart-e közös sajtótájékoztatót az egyeztetés után.

A portál úgy tudja, hogy a Bizottság elnöke főként a jegybanktörvény módosításáról, és a készülő konvergencia program részleteiről szeretne tájékoztatás a kormányfőtől.

Értesülések szerint a Bizottság szolgálatai hétfőre befejezik azoknak a kormány által Brüsszelnek küldött válaszoknak a jogi elemzését, amelyekben a kabinet a kötelezettségszegési eljárások részeként próbál magyarázatot adni az adatvédelmi biztosi pozíció függetlenségét, a bírók nyugdíjkorhatárának csökkentését, valamint a Magyar Nemzeti Bank független működését érintő kormányzati intézkedésekre. A találkozón tehát José Manuel Barroso elvileg tájékoztatást tud már adni a miniszterelnöknek arról, hogyan léphet tovább a Bizottság.

A biztosi testület szerdán ül össze, ezek alapján ekkorra már kész is lesz a Bizottság a döntésre, minden attól függ ugyanakkor, hogy milyen eredménnyel zárul kettejük keddi találkozója - tájékoztatták a BruxInfót bizottsági források.

A Bizottság szóvivője ezeket egyelőre nem kívánta megerősíteni. Alejandro Ulzurrun azt mondta, "a testület hamarosan értékelni tudja majd a kormányzati lépéseket, a munka ugyanis gyorsan halad előre".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×