eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Hogyan alakul a jövő héten az üzemanyagok ára?

Az iráni feszültségek enyhülnek, így csökken az olajár, és lefelé tartanak a finomított termékárak is. A benzin esetében ezúttal nagyobb a visszaesés, így akár négy-öt forintos literenkénti árcsökkentésre is sor kerülhet majd a hazai kutakon. A gázolajnál ennél szerényebb, két forintos árcsökkenés következhet.

Az Irán és az ENSZ BT állandó tagjai, valamint Németország között múlt hét végén zajlott tárgyalások alapvetően pozitív irányba történő elmozdulást eredményeztek a vitatott iráni atomprogrammal kapcsolatban. Mindezek következtében az olaj árfolyama is csökkenésnek indult, hiszen a feszültségek hatására korábban jelentősebbnek mondható prémium árazódott be a Brent piacán.

Az olajár csökkenésével párhuzamosan a finomított termékek jegyzésáraiban is lefele irányuló korrekció mutatkozott a héten. Miután a benzin piacán korábban jelentős emelkedést lehetett tapasztalni, itt most nagyobb, 2,6 százalékos visszaesés volt tapasztalható. A gázolaj piacán a dollárban mért jegyzésár eközben 0,9 százalékkal került lejjebb.

Miközben az olajár csökkent, a forint piacán kiváró hangulatban teltek a napok. A hazai fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama a héten 226,3-as átlagot ért el, miközben múlt héten 226,6-os értéket lehetett megfigyelni. Mindezek következtében forintban mérve a benzin átlagára 2,8, a gázolajé pedig 1,1 százalékkal lett alacsonyabb.

A Portfolio.hu elemzőinek véleménye szerint az utóbbi napok ármozgásai alapján az előttünk álló héten végre csökkenhetnek majd a hazai üzemanyagárak. A benzin piacán jelentősebb, akár négy-öt forintos árcsökkenésre is sor kerülhet, a gázolajnál azonban ennél kisebb, két forint körüli változásra nyílhat lehetőség.

A portál által követett üzemanyagár-jegyzések változása alapján a Mol árdöntései nagy valószínűség mellett megjósolhatók, bár azt teljes pontossággal nem lehet előre jelezni. Ez annak tudható be, hogy a Mol (egy GVH vizsgálat alapján) a mediterrán (dél-olasz) térségben érvényesülő jegyzési árakat veszi alapul az árdöntései során, míg a Portfolio.hu által elérhető jegyzésárak észak-nyugat európaiak.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×