eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Századvég Gazdaságkutató: a GDP az idén stagnál, jövőre 1,5 százalékkal nő

A bruttó hazai termék (GDP) az idén 0,1, jövőre 1,5 százalékkal nő, miközben az átlagos infláció 2012-ben 5,4 százalék, 2013-ban 2,6 százalék lesz - olvasható a Századvég Gazdaságkutató Zrt. idei első konjunktúra előrejelzésében.

A Századvég kutatói szerint a magyar gazdaságot továbbra is kettősség jellemzi: a belső kereslet változatlanul gyenge, míg az export és ezzel összefüggésben az ipar GDP-hozzájárulása jelentős.

A háztartások fogyasztási kiadásai az idén 1,2 százalékkal csökkennek, amelynek hátterében a szektor mérlegalkalmazkodása, a gyenge árfolyam, illetve rövid távon a végtörlesztés áll.

A beruházások 2,2 százalékkal esnek vissza 2012-ben, ez a mutató ugyancsak kettősséget tükröz: a feldolgozóipari gépberuházások dinamikus bővülése a járműgyártás nagyprojektjeihez köthető, az általános befektetési klíma azonban továbbra is rendkívül kedvezőtlen.

A Századvég idei prognózisa GDP-arányosan 3,2 százalékos államháztartási hiányt jelez, ezért GDP-arányosan 0,7 százalékos további költségvetési kiigazítás szükséges ahhoz, hogy az államháztartás idei GDP-arányos ESA-hiánya ne haladja meg a tervezett 2,5 százalékot.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×