eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

"Ennél többet adóban már nem lehet elvonni"

Egy százalékponttal, 38 százalékra nőtt a GDP-arányos adóelvonás Magyarországon 2010-hez képest, "ennél többet adóban már nem lehet elvonni" - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Balog Ádám az InfoRádióval azt közölte, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó nincs ott az IMF-től és az EU-tól érkező kívánalmak listáján.

A 38 százalékos adóelvonás regionális összehasonlításban, de még európai uniós viszonylatban is jelentős, ennél többet adóban már nem lehet elvonni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkára. Balog Ádám kiemelte: a kormány törekszik arra, hogy csökkentse az adócentralizáció mértékét, de jelenleg a gazdasági helyzet ezt nem teszi lehetővé.

Az államtitkár szerint az eddigi adóváltozások, főleg a társasági adó és a személyi jövedelemadó csökkentése már mutat némi szerény, de biztató eredményt: a magánszemélyek és a vállalkozások is több jövedelmet vallottak be és fizettek be 2011-ben, ami egyrészt a fehéredés jeleit mutathatja, másrészt a foglalkoztatás bővülését.

Balog Ádám megismételte: a kormány a jövedelemtípusú adók helyett a fogyasztási adókra helyezte a hangsúlyt, de a látványosabb eredményekhez idő kell. Az egykulcsos személyi jövedelemadóról az államtitkára még elmondta: ugyan sok médium írta már, és elemzők is azt közölték, hogy ennek megszüntetése is feltétel az IMF-EU-tárgyalásokon, de ilyen jelzést nem kaptak egyik szervezettől sem az előzetes tárgyalásokon.

Az államtitkár elmondta: további adóváltoztatásokon, főleg egyszerűsítéseken még dolgozik a tárca.

Hanganyag: Kaputa Júlia és Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×