eur:
390.72
usd:
364.15
bux:
68408.06
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

KSH: jelentősen növekedtek a feldolgozóipari beruházások

A feldolgozóipar beruházásai a 27,3 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben, a magas bázis ellenére is gyorsult a növekedés a második negyedévi 21,6 százalékos emelkedést követően. A nemzetgazdasági beruházások volumene a harmadik negyedévében 5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán az MTI-vel.

Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított csökkenésén belül a gép- és berendezés beruházások jelentősen, 21,9 százalékkal nőttek, miután - a korábbi időszakokkal ellentétben - a nemzetgazdasági ágak többségében a gép- és berendezés beruházások növekedését regisztrálta a statisztika. Az építési beruházások ezzel szemben nagymértékben, 21,2 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A nemzetgazdasági beruházások volumene 2011 első három negyedévében 4,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, a feldolgozó ipar beruházásai viszont 28,1 százalékkal emelkedtek a múlt év első kilenc hónapjához képest. Az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 0,4 százalékkal mérséklődtek a beruházások.

A feldolgozóipar nagyobb súlyt képviselő ágazatcsoportjai közül számottevően emelkedtek a beruházások a járműgyártásban, továbbá jelentős növekedést mértek a gép, gépi berendezés gyártásban, a fém alapanyag gyártásában és fémfeldolgozásban, a gyógyszergyártásban és a vegyi anyag- és termékgyártásban is.

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat nemzetgazdasági ágban, elsősorban a nem évelő növény termesztésével és fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások körében a harmadik negyedévben a beruházási teljesítmény 16,1 százalékos növekedését regisztrálta a KSH.

Az adatok szerint a földgázkitermelés alág nagyberuházásai is elősegítették, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai 72,4 százalékkal nőttek az előző év azonos negyedévéhez képest.

A KSH adatai szerint az árvízvédekezés növekvő kiadásai, valamint a vörösiszap-katasztrófa elhárításával kapcsolatos ráfordítások okozták a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás beruházási teljesítményének 28,3 százalékos növekedését.

A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is a beruházási volumen csökkenése figyelhető meg: a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene 12,1 százalékkal volt alacsonyabb a harmadik negyedévében mint egy évvel azelőtt, amelynek oka a gyorsforgalmi úthálózat-felújítás és -építés, a vasúti személyszállítás, illetve a csővezetékes szállítás beruházásainak jelentős csökkenése.

A lakásépítések, valamint az üzleti ingatlanfejlesztések folytatódó visszaesésének következtében az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene jelentősen, 26,6 százalékkal kisebb volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a KSH.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×