eur:
388.99
usd:
360.7
bux:
68067.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újabb nagyberuházásokról döntött a kormány

Az októberi 100 milliárd forint értékű nagyberuházások után, szerdai ülésén a kormány egy 9 és egy 16,1 milliárd forintos környezetvédelmi és egy 3 milliárdos műemlék felújítási beruházásról döntött. A kormány határozott arról is, hogy a vállalkozások adminisztratív terheit csökkentő 400 milliárd forintos programot indít útjára - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő.

Elsőként a Közép-Duna Vidéke hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztéséről hozott a kormány döntést. A 9 milliárd forintos beruházásból 7,6 milliárd forint uniós támogatás az Új Széchenyi terv keretében. Giró-Szász András elmondta: ez 167 településen több mint 650 ezer ember életkörülményeit javítja.

A második beruházás 103 hulladéklerakó rekultivációja, amely Pest, Csongrád, Komárom-Esztergom és Békés megyék területén 167 települést érint. A beruházás összköltsége 16,1 milliárd forint, ami 15 százalékos hazai társfinanszírozást igényel, a többit az Európai Unió biztosítja az Új Széchenyi terv keretében.

A harmadik beruházás a hatvani Grassalkovich kastély és kastélypark rekonstrkciója - mondta Giró-Szász András. A kormányszóvivő hozzátette: maximum 3 milliárd forint költhető erre a célra.

Giró-Szász András bejelentette: a kormány döntött az Egyszerű Állam középtávú kormányzati programról is, amelynek célja a vállalkozásokkal szembeni állami bürokratikus elvárások egyszerűsítése.

A kormányszóvivő hozzátette: ezek az intézkedések várhatóan 2014-re a GDP 1,2-1,3 százalékos növekedését fogják eredményezni, a költségvetés pozícióját legalább 100 milliárd forinttal javítják, és 100 ezer legális munkahely létrehozását segítik

Kérdésre válaszolva Giró-Szász András elmondta: a tegnapi kormányülésen döntés született arról, hogy a kormány támogatja az eva kulcs 37 százalékra emelését a 30 millió forintos értékhatár felemelésével együtt.

A bölcsődei gondozási térítési díjról a kormányszóvivő azt mondta: annak meghatározásakor figyelembe kell venni a család egy főre jutó nettó jövedelmét.

Giró-Szász András hozzátette: a bölcsődei gondozási térítési díj a család egy főre jutó nettó jövedelmének maximum 20 százaléka lehet. Ez egy átlagos család esetében 6000 forintos plusz kiadást jelenthet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×