eur:
389.26
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Aki teheti, már leteszi az autót a drága benzin miatt

Csúcson vannak az üzemanyagárak, és ez már a fogyasztásban is látszik. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az üzemanyagok fogyasztásának visszaesése az év első 10 hónapjában 2,4 százalékos volt, de igazából a benzinfogyasztás esett vissza.

A héten ismét emelkedett az üzemanyagok ára, már mindkét fajta esetében meghaladja a 400 forintot, ami már igencsak fájhat az autósoknak. A Holtankoljak.hu adatai szerint a benzin átlagos ára 403 forint, a gázolajé 431 forint, és a töltőállomások között egyre nagyobb eltérések, akár 25 forint különbség is tapasztalható.

A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint 2,4 százalékkal estek vissza az üzemanyag eladások az év első 10 hónapjában, de a két üzemanyagfajta között lényeges az eltérés.

A szervezet főtitkára az InfoRádiónak azt mondta: amíg a benzinfogyasztás több mint hat százalékkal esett vissza, addig a gázolaj-fogyasztás nőtt októberig, mintegy másfél százaléknyit tavalyhoz képest.

Wilde György szerint a benzines autók többsége magánemberé, akik eldönthetik, hogy használják-e azt vagy sem, míg a gázolajjal működő járművek esetében többen ezt nem tehetik meg, mert például árut, vagy személyt szállítanak, vagy egyszerűen céges autóról van szó, amelyet a munkához használnak. Ezen felül a kereskedelmi gázolaj bevezetése is lendíthetett forgalmon. A jövedéki adó hó eleji emelkedése így tehát aligha változtat ezen az arányon.

A szakember szerint a januárban várható áfa-emelés talán hozhat még egy kis visszaesést, főleg a benzinnél, de a gázolaj esetében enyhe emelkedés, vagy stagnálás várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×