eur:
389.75
usd:
362.79
bux:
68137.61
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kinek van 100 milliónál nagyobb adóhiánya?

A Feketelista.hu elkészítette az adóhatósági adatok alapján idei elemzését arról, mely cégek adóhiánya haladja meg a 100 millió forintot 2011-ben. Az összegzés 458 cégnevet tartalmaz, huszoneggyel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Az adófizetési morál egy év alatt azonban mit sem változott, ezt bizonyítja, hogy e cégek együttes adóhiányának összege viszont most 142,5 milliárd forintra rúg, azaz körülbelül ötmilliárddal több, mint egy évvel korábban volt.

Ez az adat nem a nyilvántartott teljes adótartozásról szól (annak összege már meghaladja a 2200 milliárd forintot!), hanem azokról a hiányokról, be nem fizetett vagy be sem vallott adókról, amelyekre az ellenőrök vizsgálata derít fényt.

A lista elképesztő adatokat tartalmaz, a cégek neve mellett horribilis adóhiányok szerepelnek. Az összesítés szerint tizenkilenc cég egyenkénti adóhiánya meghaladja az egymilliárd forintot is.

A Feketelista.hu portálon egyszerre tizenegy állami nyilvántartásból szerezhetnek információt az érdeklődők, mielőtt ügyfelükkel, partnerükkel megállapodnának. Bárki egyetlen klikkeléssel meggyőződhet arról, hogy kiszemelt üzletfele szerepel-e azokban - tájékoztat Iklódi András főszerkesztő.

Jelenleg már 540 ezer cég csaknem egymillió adata szerepel a honlapon, amely a cég nevéhez rendeli a nyilvántartásokban szereplő adóhiányokat, adótartozásokat, munkaügyi elmarasztalásokat stb. Szerződés megkötése előtt fontos háttér-információkhoz juthatnak a döntéshozók, levonva a következtetést, megbízható-e tárgyalópartnerük, kockázatos-e üzleti kapcsolatba lépni vele.

Az adóhiányos cégekről készült legújabb összegzésben szereplő cégek túlnyomó többsége a kereskedelemben és a szolgáltatás területén működik, szinte valamennyi korlátolt felelősségű társaság formájában. Jellemzően mindössze 13 részvénytársaság neve olvasható az adatsorban, miközben 17 betéti társaság szerepel.

A céglista adatai szerint lényegében nem változott a főváros és a vidék aránya. A feltüntetett 458 "százmilliomos" adóhiányos cég közül 213 Budapesten van bejegyezve (45,5 százalék), egy évvel korábban ez az arány 46,9 százalék volt.

A legnagyobbak között azonban a fővárosiak dominálnak, az első húsz "milliárdos" közé csak nyolc vidéki cég fért be. Igaz, a kétes hírű első helyeket viszont ők viszik el, mindketten miskolciak.

Kis települések, nagy hiányok


Budapesten leplezték le ugyan az adóhiányos cégeknek csaknem a felét, ám a többi nagyvárosunk sem dicsekedhet. Miskolcon például kilenc, Győrben hat, Debrecenben öt, Szegeden és Pécsett pedig négy-négy társaság akadt fenn az ellenőrzésen. A kisebb települések "százmilliósainak" listáját böngészve pedig kíváncsiak lehetünk, hogyan halmozódott fel ekkora adóhiány.

A Feketelista.hu honlapon évekre visszamenően ellenőrizhetők és követhetők a cégek elmarasztalásai. Ezek alapján könnyen és gyorsan kiderülhet, ha egy partnernek, üzlettársnak kiszemelt cég nem tiszta, tilosban jár. Jobb az ilyeneket elkerülni, és megelőzni a bajt - összegez a portál főszerkesztője.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×