eur:
389.25
usd:
361.95
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Elhalasztanák a BÉT kereskedési rendszerének cseréjét

A magyar befektetési szolgáltatók a pénzügyi felügyelet, a jegybank és a kormány közbenjárását kérik annak érdekében, hogy a Budapesti Értéktőzsde osztrák főtulajdonosa halassza el az új kereskedési rendszer bevezetését a BÉT-en - mondta az InfoRádiónak az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Szécsényi Bálint szerint az intézkedéssel magyarországi munkahelyek is veszélybe kerülnek.

A kormány, a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közbenjárását kérik a magyar befektetési szolgáltatók a Budapesti Értéktőzsde osztrák többségi tulajdonosainak tervezett intézkedései miatt.

A magyar tőkepiac öt legnagyobb, a Budapesti Értéktőzsde forgalmának 47 százalékát adó befektetési szolgáltatója közleményében azt írta: a BÉT fő tulajdonosa, a bécsi tőzsde a jelenlegi - tökéletesen működő - kereskedési rendszer mellett egy olyan újat is be kíván vezetni, amely - amellett, hogy felesleges - lehetővé teszi, hogy a hazai piacon jelentősen növekedjen a külföldi cégek száma.

Ez a lépés a költségnövekedés miatt több száz munkahely megszűnését, az ország adóbevételeinek csökkenését és a magyar tőkepiac jövőjének veszélyeztetését jelentené - közölte az InfoRádióval az Equilor Befektetési Zrt. vezérigazgatója. Szécsényi Bálint szerint az időzítés is rossz, mert az a rendszer várhatóan három éven belül megszűnik, amit az osztrák tőzsde most bevezetni készül Budapesten.

Azt kérik, hogy legalább december végéig halasszák el a döntést, és vizsgálják meg, hogy a nemzetközi környezet változása és ennek hatásai hogyan érintik a magyarországi tőkepiac szereplőit - fejtette ki.

Az ellentőzsde létrehozására vonatkozó kérdésre Szécsényi Bálint azt mondta: nem az a céljuk, hogy bármilyen alapvető strukturális változást idézzenek elő a tőkepiacon, a BÉT-et tartják a legfontosabb tőkepiaci szervezőnek, ezen keresztül kívánnak működni továbbra is.

Az osztrák tulajdonos akarata érvényesülhet a Budapesti Értéktőzsde keddi rendkívüli közgyűlésén - véli a Portfolio.hu elemzője. Nagy Viktor azt mondta: bár korábban a bécsi tulajdonos megpróbált a befektetési szolgáltatókkal együtt döntést hozni, a véleménykülönbség megmaradt, a brókercégek ellenzik a Xetra kereskedési rendszer bevezetését.

A BÉT kedden rendkívüli közgyűlést tart, amelynek napirendjén szerepel a Xetra kereskedési rendszer bevezetése. Ezzel párhuzamosan a határidős piac és az állampapír-piaci kereskedés kiszolgálására megmaradna a BÉT jelenlegi rendszere. A piaci szereplők szerint azonban nincs meg a konszenzus a javaslattal kapcsolatban, és nem tartják időszerűnek az új rendszer bevezetését.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×