eur:
390.95
usd:
366.87
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Az Európai Bizottság is megvizsgálja az új Munka törvénykönyve tervezetét

Az Európai Bizottság (EB) megvizsgálja majd, hogy az új Munka törvénykönyvéről szóló törvénytervezet, és a majdan elfogadott törvény megfelel-e az európai uniós jognak - erről Andor László, a bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős tagja beszélt pénteken Budapesten, ahol találkozott a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel.

Andor László az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ), valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) vezetőivel tárgyalt. A megbeszélésen részt vett Bernadette Ségol, az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára is.

A felek közös közleményükben kifejtik: a magyar szakszervezeti vezetők ismertették a biztossal az új Munka törvénykönyve tervezetével kapcsolatos kifogásaikat, aggályaikat. Elmondták, hogy ha a jelenleg ismert formában fogadja el a javaslatot az Országgyűlés, akkor az súlyosan veszélyezteti a magyar munkavállalók elemi jogait és szociális helyzetét, valamint ütközik az Európai Szociális Kartában foglalt normákkal és az európai országok demokratikus gyakorlataival.

A közlemény szerint Andor László hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a szociális párbeszéd elvére épül, s a bizottság a maga hatáskörében folyamatos párbeszédet folytat a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, a szociális partnerek által kialakított közös megállapodásokat elfogadja. A biztos egyben kívánatosnak tartotta, hogy a magyar kormány az európai gyakorlattal egyezően folytasson háromoldalú egyeztetést a szociális partnerekkel.

A Munka törvénykönyvének minisztériumi tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium konzultációkat követően nyújtja be a kormánynak, amely várhatóan ősszel dönt a tervezetről, és ezután kerülhet az Országgyűlés elé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×