eur:
389.03
usd:
362.04
bux:
67970.16
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Megsegítette a svájci jegybank a frankhiteleseket

A svájci frank jelentősen túlértékelt és veszélyezteti a gazdasági növekedést, miközben növeli az árstabilitásra vonatkozó lefelé irányuló kockázatokat - figyelmeztetett közleményében a Svájci Nemzeti Bank, amely ezért 0,00-0,25 százalékra csökkentette kamatcélját az eddigi 0,00-0,75 százalékról. A döntés hatására azonnal jelentősen csökkenni kezdett a valuta árfolyama.

A svájci jegybank meglátása szerint (is) jelentős mértékben túlértékelt a frank, és így káros a gazdaságra. A kamat-célsáv szűkítése mellett azt is bejelentette a jegybank, hogy 30 milliárd frankról 80 milliárd frankra kívánja bővíteni a svájci pénzintézetek látra szóló betétállományát. Ennek elérése érdekében azonnali hatállyal bejelentette, hogy nem újítja meg a lejáró SNB-jegyeket, illetve banki refinanszírozási eszközben lekötött betéteket, továbbá kint lévő SNB-jegyeket vásárol mindaddig, amíg a kívánt betéti szintet el nem éri.

Az elemzőket némileg meglepetésként érte az SNB lépése. Korábban ugyanis rendre olyan véleményeket lehetett hallani, hogy a korábbi intervenciós kísérletek kudarca miatt a zürichi szervezet már nem fog beavatkozni a devizapiacba.

Fabian Heller, a Crédit Suisse szakértője szerint a döntés egyértelműen a frank erősségére adott válaszlépés. "Egyre nőtt a valuta lendülete, így előbb-utóbb mindenképpen bele kellett volna avatkozniuk, de nem számítottunk arra, hogy kamatot is csökkentenek" - fogalmazott a közgazdász. Világos, hogy az intervenció lehetséges további eszköz, de ez inkább a deflációs veszélyek elhárítása miatt történhet meg - tette hozzá.

Neil Mellor, a Bank of New York Mellon elemzője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a lépések várhatóan nem képeznek akadályt a frank további erősödésének. "Nehéz csata lesz, és legjobb esetben is csak az erősödés lendületét csökkentheti az SNB. A piac már eldöntötte, hogy a frank menedékvaluta, és az ilyen lépések csak arra adnak lehetőséget, hogy a piaci szereplők olcsóbban jussanak hozzá a frankhoz" - tette hozzá.

A hírekre mindenesetre azonnal jelentős frankesés kezdődött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×