eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Drágállják a görög mobilfrekvenciát a szolgáltatók

Görögországban nyilvánosságra hozták a 900 Mhz-es mobil frekvencia kiosztásának pályázat-tervezetét. A Wind Hellas görög mobilszolgáltató szerint túl magasak az árak, amivel a döntéshozó testület csak a rövid távú bevételnövelésre törekszik.

Sokallja a Wind Hellas görög mobilszolgáltató a 900 MHz-es tartomány 5 Mhz-ének újraelosztására meghatározott árat. A szabályozó ugyanis 23,3 millió eurót kérne egy 2,5 megaherzes blokkért.

A szolgáltató elnök-vezérigazgatója közölte: a mobilfrekvencia megújításának árazását egyedül a rövid távú bevételnövelés mozgatja, és nem alkalmas arra, hogy Görögországon kedvező befektetői környezetet alakítson ki. Hozzátette: az öt mhz-es blokkért kért 46,6 millió eurós ár több mint a duplája az európai átlagnak.

Szintén kifogásolta, hogy az ár nem veszi figyelembe a görög gazdaság és a telekommunikációs piac jelenlegi helyzetét, és hogy a szabályozó nem hozta nyilvánosságra az ár megállapításának módszerét.

Görögország Nemzeti Kommunikációs- és Postaügyi Bizottsága kedden hirdette ki a közelgő frekvencia-pályázat első tervezetét. Az érintett blokkokat jelenleg a Wind Hellas és a konkurens Vodafone kezeli 2012 őszéig.

A jelenlegi szolgáltatóknak is lehetőségük van pályázni, de esetükben is ragaszkodnak a meghirdetett árakhoz.

A görög Nemzeti Kommunikációs- és Postaügyi Bizottság szeptember 9-ig várja a javaslatokat a pályázat tervezetéhez. A dokumentum végleges formáját október 3-án hozzák nyilvánosságra, a telekommunikációs vállalatoknak ezután egy hónapjuk van arra, hogy benyújtsák pályázatukat. A nyerteseket november 25-én hirdetik ki.

Azt még nem tudni, hogy Magyarországon mikor értékesítik a 900 MHz-es tartományban rendelkezésre álló kapacitást. Ágazati szakértők szerint, ha a hasonló adottságú görög piac bármilyen szinten releváns összehasonlítás, a 10,8 MHz-nyi magyar aukció esetében hozzávetőlegesen 25 milliárd forintos kínálati nagyságrendet jelentene.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Több jó hírrel indul most az eperszezon

Több jó hírrel indul most az eperszezon

Jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten a szedd magad akciók is megkezdődnek az országban – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, Mártonffy Béla.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×