eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Három százalékos növekedésre számít a Kopint-Tárki

A beruházások és a magánfogyasztás második félévi nagyobb dinamikájának köszönhetően a Kopint-Tárki Konjunktúraintézet változatlanul 3 százalékos éves bruttó hazai termék (GDP) bővülésre számít az idén, csaknem megegyezően a kormány által a konvergencia programban megjelölt 3,1 százalékkal.

A gazdaságkutató csütörtökön bemutatott legfrissebb konjunktúrajelentésében jövőre is 3 százalékos gazdasági bővülést valószínűsít.

Az idei inflációs előrejelzést kissé, 3,9 százalékról 4 százalékra emelte a kutatóintézet, és rontotta a 2012-es prognózisát is: a márciusban várt 3,4 százalékról 3,6 százalékra.

Az államháztartás idei hiánya - a magán-nyugdíjpénztári vagyon nélkül - 2,9 százalék lehet az intézet szerint, jövőre azonban 3,2 százalékra nőhet.

A Kopint-Tárki szerint a magyar gazdaság kilátásai bár ellentmondásosak, de javulnak, a növekedés motorja továbbra is az export marad, s bár termelési oldalon jelentősen nő a mezőgazdaság hozzájárulása a növekedéshez, de a húzóerő továbbra is az ipar lesz - olvasható a jelentésben.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója elmondta, hogy a magánfogyasztás 1,5 százalékkal emelkedhet, míg a közösségi fogyasztás stagnálhat. A beruházások szerényen, de határozottan 2,5 százalékkal bővülnek, és a bruttó felhalmozás a korábban várt 3 százalékkal szemben az idén 5 százalékkal bővülhet. A felhalmozás növekedése az első negyedévben ugyan magasabb, 8,4 százalék volt, ám Palócz Éva hangsúlyozta, mivel a készletek feltöltése nem folytatódhat az eddigi ütemben, a bruttó felhalmozás bővülése inkább a beruházások növekedésén alapul majd.

Javultak az exportkilátások is a kutatóintézet szerint: a kivitel az idén a korábban várt kilenc százalékkal szemben tíz százalékkal is bővülhet, a behozatal pedig 8,1 százalék helyett 9,7 százalékkal nőhet.

Az első négyhavi 11,1 százalékos ipari növekedés ütem után lassul az ipar bővülése, de átlagosan nyolc-kilenc százalék környékén maradhat az év hátralévő részében.

Ha az időjárás nem lesz túlzottan szélsőséges, a mezőgazdasági termelés az idén - kétéves visszaesés után - újra tíz százalékkal bővülhet.

Ugyanakkor az építőipar mélyrepülése folytatódik az intézet várakozási szerint, a prognózis még egy 8 százalékos visszaesést is az optimista szcenárió között említ.

Palócz Éva az előrejelzés legsúlyosabb kockázatának nevezte a háztartások fogyasztásának, illetve a lakossági megtakarítások alakulását. A Kopint-Tárki idén a háztartások reáljövedelmének 4-5 százalékos növekedésével számol, a családi kedvezmény nélkül azonban ennek mértéke csak mintegy 2 százalék körül alakul. Reálbér és reáljövedelem növekedés annak ellenére lesz idén, hogy a foglalkoztatásban nem várható javulás - mondta. A változatlanul magas, tartósan 11 százalék feletti munkanélküliség és a nyílt munkaerő-piaci foglalkoztatás szintje sem emelkedik.

Palócz Éva arra is felhívta a figyelmet, hogy számításaik szerint a miniszterelnök által bejelentett államadósság-csökkentés hatására a bejelentettnél is alacsonyabbra, a GDP arányában 76 százalék körülire csökken az adósság szintje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×