eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Foglalkoztatási ajánlásokat is tett Brüsszel Magyarországnak

A konvergenciaprogramban szereplő 2012-es és 2013-as célok elérését biztosító pénzügyi intézkedések erősítése, a munkaerő-piaci részvételt ösztönző lépések, valamint az üzleti környezet javítását célzó intézkedések maradéktalan végrehajtása szerepel egyebek mellett azon ajánlások között, amelyeket az Európai Bizottság tett Magyarországnak.

Strasbourgi ülését követően a brüsszeli bizottság mind a 27 EU-tagállam számára (valamint az euróövezet számára külön is) adott ki ajánlásokat arról, mely területeken látja szükségesnek a további erőfeszítéseket ahhoz, hogy a nemzeti gazdasági reformprogramokban, valamint a stabilitási vagy konvergenciaprogramokban szereplő célok teljesüljenek, és így az unió hosszú távra közösen kitűzött céljait is sikerüljön elérni, illetve megbirkózni a nemzetközi gazdasági válság kihívásaival. Az ajánlásokat még a tagállamok pénzügyminisztereinek is jóvá kell hagyniuk.

Az ajánlatcsomagot az Európai Unión belüli gazdasági koordináció fokozását célzó féléves program keretében kedden adták ki.

A Magyarországra vonatkozó szöveg szerint a bizottság azt ajánlja, hogy a kormány terjessze ki erőfeszítéseit annak érdekében, hogy az államháztartási hiány jövőre ne kerülhessen ismét a GDP 3 százalékában meghúzott uniós küszöb fölé. A bizottság az új alkotmányos pénzügyi irányítási keret gyakorlati működését részletező szabályok bevezetését is fontosnak tartja, egyebek között az adósságcsökkentéssel kapcsolatos szabályozásnál.

A foglalkoztatásnál egyebek között az adóreformok alacsony keresetűekre tett hatásainak (költségvetési hatását tekintve semleges) enyhítését, valamint a nők részvételének ösztönzését ajánlja az uniós testület. Utóbbi terén ezt a bizottság szerint például a kisgyermekek gondozását segítő rendszer megerősítésével lehetséges elérni.

A jelentésben a bizottság emlékeztetett arra, hogy május 13-án kiadott gazdaság előrejelzésében már értékelte az uniós országok kilátásait, és a prognózis számos elemét ezúttal megismételte. Így ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a tavalyi 1,2 százalékos növekedéssel a gazdaság kiemelkedett a recesszióból.

Emlékeztetett arra is, hogy a konvergenciaprogram szerint idén az államháztartás a GDP-hez képest 2 százalékos többletet ér el, jövőre pedig 2,5 százalékos hiány várható, amely 2015-re fokozatosan tovább csökken 1,5 százalékig.

A bizottság úgy értékelte, hogy az egyik legfontosabb kihívás továbbra is a pénzügyi konszolidáció. A már bejelentett intézkedések szigorú végrehajtására és szerkezeti jellegű további intézkedésekre is szükség lehet annak biztosításához, hogy az eddigi túlzott államháztartási hiányt fenntartható módon lehessen kiigazítani, és a középtávú célkitűzés irányába kellő mértékű haladást sikerüljön elérni. A testület megjegyezte: a konvergenciaprogramban szereplő intézkedések lehetővé teszik, hogy a deficit strukturális jellegű megoldásokkal csökkenjen.

Szerepel az ajánlások között olyan erőfeszítések kezdeményezése is, amelyek a továbbképzés hatékonyságának javítása és az álláskeresés segítése terén hozhatnak előrelépést.

A bizottság szerint az üzleti környezetet javítani lehet azzal, ha a szabályozási reformban, illetve az adminisztrációs terhek könnyítése érdekében a nemzeti reformtervben betervezett valamennyi intézkedést végrehajtják. Javasolja Brüsszel a jelenlegi közép- és kisvállalkozás-támogatási politika hatékonyságának felmérését, valamint a nem banki finanszírozáshoz jutást biztosító állami programok továbbfejlesztését is.

Az ajánlástervezethez a bizottság egy belső munkadokumentumot is készített. Ebben szintén megerősítette, hogy a magyar gazdaság konszolidálódik, és az egyensúly irányába mozdul, ahogy a hazai kereslet is kezd hozzájárulni a GDP növekedéséhez.

A bizottság a tervek szerint jövőre ellenőrzi, hogy ajánlásaiból a tagországok mit tudtak megvalósítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×