eur:
385.49
usd:
354.51
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Mekkora kiadást jelent az otthonvédelmi akcióterv?

A jövő évi költségvetésben 7-8 milliárd forint kiadást jelenthet a most bejelentett otthonvédelmi akcióterv - számolta ki a Portolio.hu elemzője. Weinhardt Attila szerint ebből a legnagyobb tétel a Nemzeti Eszközkezelő Társaság kapcsán lenne, amely felvásárolna és építene lakásokat.

Az eddig ismert részletek alapján négy csatornán keresztül éves szinten mintegy 7-8 milliárd forintnyi kiadása keletkezhet 2012-ben a központi költségvetésnek a múlt héten bejelentett otthonvédelmi akcióterv miatt. Ez a központi költségvetés idei kiadási főösszegének 0,05 százaléka, a lakástámogatásokra fordítandó tétel mintegy 5-6 százaléka lehet.

A következő években a Portfolio.hu kalkulációi szerint az említett 7-8 milliárdos összeg érdemben nem változik majd, ha a szabályozás a jelenleg ismert keretek mellett marad fenn.

A központi költségvetés számára négy fő csatornán jelentkezik majd kiadási tétel. A Nemzeti Eszközkezelő szigorú feltételek mellett megveszi a 90 napon túli késedelembe esett, azaz "bedőlt" devizaalapú jelzáloghitellel terhelt ingatlanokat a hitelszerződésben rögzített forgalmi érték 35-55 százaléka mellett (településtípustól függ). Az állam számára ezzel a kiadási tétellel szemben az a bevételi forrás áll, amelyet az érintett ingatlanok családok általi visszabérléséből kap.

Az otthonvédelmi akciótervnek az is része, hogy a Nemzeti Eszközkezelő lakásépítési programot indít (40-80 négyzetméteres, könnyűszerkezetes lakások).

Emellett az állam kamattámogatást nyújt azok hiteléhez, akik nagyobból kisebb ingatlanba költöznek, az első évben a kamattámogatás mértéke 3,5 százalékpont, amely évente fél százalékponttal mérséklődik és összesen 5 évre szól. A kamattámogatás szabályrendszere egyelőre nem pontosan tisztázott, egyelőre a nyilatkozatok alapján annyi tudható, hogy ennek éves mértéke mintegy másfél milliárd forintot tehet ki jövőre.

Az állam 2014 végéig 100 százalékos készfizető kezességet vállal a bankok felé a forintalapú gyűjtőszámlán halmozódó hitel törlesztésére, amely később 25 százalékos sortartó kezességgé változik. A Portfolio.hu becslései szerint ez a tétel éves szinten legfeljebb 1-2 milliárd forintos állami kiadási tételt tehet ki. Ez egyébként költségvetési kiadási szempontból a csomag legbizonytalanabb része, hiszen az igénybevevők arányától és a devizák jövőbeli árfolyamától is függ.

A fentiek összességében mintegy 7-8 milliárd forintos állami kiadást vetítenek előre a jelenleg ismert keretek mellett.

Az otthonvédelmi akcióterv több pontból áll, de a fent nem említett intézkedések várhatóan nem érintik érzékelhetően a költségvetés kiadási oldalát. A bevételi oldalra a bankadóval kapcsolatos, későbbre várható, egyezség azonban jóval nagyobb hatást gyakorolhat. Ezentúl a jelzáloghitelezés esetleges fellendülése a legkülönfélébb adó- járulékbevételek keresztül pozitív hatást gyakorolhat a költségvetési egyenlegre.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Ficót továbbra is műtik.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×