eur:
387.02
usd:
356.53
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Így tőzsdézik a magyar

A magyar tőzsdei forgalomból a lakosság részesedése harminc százalékos, megelőzve ezzel a régióban Lengyelországot és Csehországot - derül ki a KBC Equitas felméréséből. A társaság elemzője azt mondta: az aktívabb tőzsdézésben az is szerepet játszhatott, hogy a válság miatt a részvényárak estek, és emiatt többen láttak lehetőséget ebben a befektetési formában.

Magyarországon a lakosság részesedése a Budapesti Értéktőzsdén 30 százalék körül volt tavaly, és ezzel megelőztük Lengyel- és Csehországot is. Vagyis elmondható, hogy a magyar lakosság aktív a tőzsdén - mondta az InfoRádiónak a KBC Enquitas vezető elemzője.

Somi András hozzátette: a BUX-ot a válság talán még jobban érintette, mint a régió más vezető részvényindexét, de a magyar lakosság tőzsdézési kedve sokkal hamarabb visszatért, és az emberek nem fordítottak hátat a parkettnek, mint például Csehországban.

A tőzsdézés megtanulható, persze nem egyik napról a másikra - emelte ki az elemző, aki szerint ez bárkinek kiegészítő lehetőséget nyújt a megtakarításainak a kezelésében más megoldások mellett.

Sokakat csábított a BÉT-re az, hogy 2009-ben a hatalmas árfolyamesések miatt vonzó árszinteken lehetett beszállni. Most nagyobb a bizonytalanság, és a tőzsde forgalmán is látszik, hogy a befektetők nem nyúlnak olyan bátran a részvényekbe, mint ahogy azt tették egy évvel ezelőtt.

Ettől függetlenül Somi András bízik abban, hogy a magyar háztartások és a lakossági befektetők továbbra is jelentős szerepet vállalnak majd a BÉT-en, és nőni fog a harminc százalékos arány - de nem azáltal, hogy az intézményi szereplők aktivitása csökken.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×