eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Van fedezet a magánnyugdíjpénztári reálhozamok kifizetésére

Ma kezdődik a magánnyugdíjpénztárak vagyonának átutalása a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. Borbély László, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese elmondta: a kormányrendelet szerint június 12-ig kell a teljes vagyonnak átkerülnie az államhoz. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerülő magán-nyugdíjpénztári vagyonból a tagok reálhozamának visszautalását július 20-tól kezdi meg a központ a pénztáraknak.

Június 1-je az első napja annak, hogy a jelezzék a magánnyugdíjpénztárak, milyen eszközöket és milyen ütemben kívánnak átutalni a magyar állam kezelésében lévő számlákra - mondta az InfoRádiónak az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese.

Borbély László hozzátette: június 1. és 12. között van az az időszak, amikor az átutalást megtehetik a pénztárak. Az átutalás akár még a héten megtörténhet, ha a pénztár úgy dönt, hogy a teljes összeget az első nap elindítja. Ebben az esetben akár már péntekre átkerülhet a teljes vagyon az állam számláira.

A pénztárak vagyona összesen közel 3 ezer milliárd forint, vagyis a magyar GDP mintegy tíz százaléka kell, hogy megmozduljon. Ez óriási feladat mind az átutaló, mind pedig az átvevő számára - emelte ki a vezérigazgató-helyettes.

Finanszírozható

Ami a reálhozamokat illeti: 200 milliárd forint visszautalásáról van szó. Az átkerülő vagyonban nagy valószínűség szerint van készpénz vagy könnyen készpénzzé tehető értékpapír. "Reményeink szerint ez a készpénz fedezi a reálhozam-kifizetéseket, de ha nem, akkor a törvény felhatalmazást ad arra, hogy az Állami Kincstár egységes számlájának, vagyis az állami költségvetés finanszírozásának a terhére megelőlegezhető legyen a reálhozam kifizetése" - hangsúlyozta Borbély László.

Hozzátette: nyugodtan kijelenthető, hogy finanszírozható a reálhozamok kifizetése, mert 200 milliárdot jóval meghaladó az állam készpénzállománya.

Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese elmondta azt is: a kormányrendelet alapján július 20-ától kezdődhet meg a reálhozamok visszautalása a magán-nyugdíjpénztárakhoz, de igazán a pénztáraknál van a labda, hogy ők mennyi idő alatt tudják majd a számításokat elvégezni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 14. 18:52
×
×
×
×