INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Harminc esetben mértek sugárszennyezettséget Japánból érkező árukon Kínában

InfoRádió / MTI
Harminc esetben találtak sugárszennyezettséget a földrengés óta Japánból érkezett embereken, hajókon, illetve konténereken március közepe óta Kínában - tájékoztattak a kínai szakhatóság illetékesei pénteken.

Kínában március 16-tól kezdték vizsgálni az ország kilenc belépő állomásán a radioaktív szennyeződést, köztük Pekingben, valamint Liaoning és Csöcsiang (Zhejiang) tartományokban - közölte Li Jüan-ping (Li Yuanping), a minőségfelügyeleti és ellenőrzési főhivatal szóvivője.

Mint mondta: az első esetet mindjárt az első napon regisztrálták egy repülőgépen, amely az északkelet-kínai Talien (Dalien) városban landolt. A többi között szennyeződést találtak néhány hajón, konténereken és két japán turista ruházatán.

Kína április 8-án megtiltotta a földrengés és szökőár következtében súlyosan sérült Fukusima atomerőmű térségében lévő 12 japán területről a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importját, de a szigetországból érkező többi árut is ellenőrzik. A legfrissebb jelentések szerint ezeken eddig nem találtak a normálistól eltérő radioaktív szennyezettséget.

Peking és Szöul a legutóbb visszautasította Tokiónak azt a kérését, hogy vizsgálja felül eddigi intézkedéseit és enyhítsen a japán élelmiszerek és más termékek behozatali korlátozásain, illetve tudományosan támasszák alá fenntartásaikat. A három ország kereskedelmi minisztereinek tokiói találkozóján elhangzott kérésre az érintett tárcavezetők a lakosság védelmének fontosságával érveltek.

A címlapról ajánljuk