eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Harminc esetben mértek sugárszennyezettséget Japánból érkező árukon Kínában

Harminc esetben találtak sugárszennyezettséget a földrengés óta Japánból érkezett embereken, hajókon, illetve konténereken március közepe óta Kínában - tájékoztattak a kínai szakhatóság illetékesei pénteken.

Kínában március 16-tól kezdték vizsgálni az ország kilenc belépő állomásán a radioaktív szennyeződést, köztük Pekingben, valamint Liaoning és Csöcsiang (Zhejiang) tartományokban - közölte Li Jüan-ping (Li Yuanping), a minőségfelügyeleti és ellenőrzési főhivatal szóvivője.

Mint mondta: az első esetet mindjárt az első napon regisztrálták egy repülőgépen, amely az északkelet-kínai Talien (Dalien) városban landolt. A többi között szennyeződést találtak néhány hajón, konténereken és két japán turista ruházatán.

Kína április 8-án megtiltotta a földrengés és szökőár következtében súlyosan sérült Fukusima atomerőmű térségében lévő 12 japán területről a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek importját, de a szigetországból érkező többi árut is ellenőrzik. A legfrissebb jelentések szerint ezeken eddig nem találtak a normálistól eltérő radioaktív szennyezettséget.

Peking és Szöul a legutóbb visszautasította Tokiónak azt a kérését, hogy vizsgálja felül eddigi intézkedéseit és enyhítsen a japán élelmiszerek és más termékek behozatali korlátozásain, illetve tudományosan támasszák alá fenntartásaikat. A három ország kereskedelmi minisztereinek tokiói találkozóján elhangzott kérésre az érintett tárcavezetők a lakosság védelmének fontosságával érveltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×