INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Magyarországon ilyen még nem volt

Infostart / InfoRádió
Magyarországon ilyen még nem volt: nemcsak az állami tulajdonú, hanem a magánerdőkben is megindult a közmunka - jelentette be Czomba Sándor pénteken, Szabolcsban. Több mint 800 álláskereső kapott munkát az ország erdőiben a közmunkaprogram keretein belül - nyilatkozta az InfoRádiónak Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Úttörő munkának vagyunk tanúi, Magyarországon ilyen még nem volt. Nemcsak az állami tulajdonú, hanem a magánerdőkben is megindult a közmunka - fogalmazott Czomba Sándor, foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár pénteken, a Harangodi Erdei Iskolában tartott sajtótájékoztatóján.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye olyan térség, ahol hatalmas a munkanélküliség, ezért is örülök annak, hogy kezdeményezésünkben partnerre találtunk a magánerdő-tulajdonosokban - hangsúlyozta az államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztérium még márciusban hirdetett egy 1,5 milliárd forint összegű pályázatot magán-erdőgazdálkodók számára, regisztrált álláskeresők támogatott foglalkoztatására - emlékeztetett Czomba Sándor. A pályázók 701 millió forintos állami támogatást kaptak, amihez nagyságrendileg tíz százalékos önerő társul - írja a kormany.hu.

Elmondta: 64 pályázatot fogadtak el, aminek köszönhetően 802 munkanélküli jutott álláshoz 6-9 hónapos időtartamra. A program képzésre is kiterjed: fakitermelő, motorosfűrész-kezelő végzettség megszerzésére is van lehetőség. Célunk az - hangsúlyozta a politikus -, hogy a programban részt vevők majdan jobb kilátásokkal lépjenek vissza a munkaerőpiacra. A kormány célja, hogy munkát adjon azoknak, akik dolgozni akarnak: munkát és ne segélyt - nyomatékosította az államtitkár.

A kormány - hasonló együttműködésekben - természetesen továbbra is partnernek tekinti a magánerdő-tulajdonosokat. Reményeink szerint még idén sor kerülhet egy újabb pályázat kiírására, ahol a kötelezően elvárt foglalkoztatottak minimum létszáma a jelenlegi tízről ötre csökkenhet, ezzel is könnyebbé téve a feltételeknek való megfelelést. Ha tehát a magánerdő-tulajdonosok igénylik a munkáskezet, akkor a kormány nem áll ennek útjában - fűzte hozzá. Ma 87 ezer fő vesz részt közfoglalkoztatásban Magyarországon, ebből az önkormányzatoknál nyolc órás munkaidőben több mint 16 ezer ember van. Az országos közmunkaprogramban tavaly 9200, jelen pillanatban már több mint 13 ezer közmunkás dolgozik. Jövő héten pedig újabb 1700 fő áll munkába a vízügyi igazgatóságoknál.

Idén júniusig a kormány elé terjesztünk egy új közmunka-rendszert, amellyel ennél is több embernek adhatunk majd munkát. Célunk, hogy a munka és a munkáskéz megtalálja egymást - nyomatékosította az államtitkár.


A címlapról ajánljuk