eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A japán földrengés miatt drágul az autógyártás

Az elektronikus alkatrészek hiánya miatt nem csak a japán autógyárak kényszerülhetnek a gyártásuk átmeneti leállítására - mondta el az Autó című lap szerkesztője, arra a hírre reagálva, hogy a Toyota átmenetileg leállítja öt európai gyárában a termelést. Szécsényi Gábor szerint ez a probléma megdrágítja az autógyártást, és a kínálatban is hiányt okozhat.

A hónap végén nyolc napra felfüggeszti a termelést öt európai üzemében a Toyota. Úgy tűnik, ez nem okoz akkora kiesést, hogy azt a raktári készletből ne tudná megoldani az autógyártó - mondta az InfoRádiónak az Autó magazin szerkesztője.

Szécsényi Gábor szerint minden gyár érintett lehet, amelyik a földrengés és szökőár sújtotta Japánban működő beszállítókkal dolgozik. Elsősorban az elektronikus alkatrészekből lehet hiány, de ezek olyan alkatrészek, amelyek más beszállítóktól is kiválthatók. Mindez attól függ, hogy fenn áll-e olyan hosszan a hiány, hogy érdemes más beszállítóra átállni - hangsúlyozta a szakértő, aki hozzátette: ha Japánban a gyárak a katasztrófa miatt nem tudnak huzamosabb ideig termelni, akkor mindenképpen meg kell fontolniuk, hogy átálljanak-e más beszállítókra, addig azonban kénytelenek csökkenteni a termelést.

Néhány napos leállás senkinek nem okoz komoly piaci gondot, de a néhány hónapos leállásból már bármelyik gyártónál lehetnek ellátási problémák - mondta a szerkesztő, aki úgy gondolja, hogy a leállások miatt az előállítási költségek mindenképpen emelkedni fognak, de az autók árát Európában erre hivatkozva nehéz lenne megemelni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×