eur:
393.62
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hajlandóak több válságadót fizetni a gyógyszergyártók - feltételekkel

A gyártók gyógyszerár támogatásban részesülő forgalmuk után további öt százalékos válságadót hajlandóak befizetni a költségvetésbe a jelenleg érvényben lévő extra terheléseken felül. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége - megértve az ország jelenlegi gazdasági helyzetét - többek között ezt a javaslatot tette a kormánynak.

"A kormány múlt hét csütörtökön egyeztetéseket kezdett a gyógyszer gyártókkal és forgalmazókkal az új gyógyszer-támogatási rendszer kialakításával kapcsolatosan, a Széll Kálmán-terv Adósság és akcióterv pontjában feltüntetett munkaterv szerint" - emlékeztet a Magyosz, amely hozzáteszi: az ország jelenlegi gazdasági helyzetét és az államadósság csökkentésének szükségességét megértve kész arra, hogy a kormányzattal párbeszéden alapuló egyeztetéseket folytasson.

A Magyosz "ennek megfelelően javasolja a gyógyszerár támogatásban részesülő készítmények termelői áron számított forgalma öt százalékának megfelelő nagyságú összeg válságadó formájában történő befizetését a már eddig is befizetett iparág specifikus adókon felül, mely körülbelül 25 milliárd forint nagyságú befizetést jelent".

A gyártók a nagyobb válságadót azzal a feltétellel fizetnék be a költségvetésbe, hogy "az így keletkező befizetés visszaforgatódjék a hazai egészségügybe, az orvosok és szakápolók bérének rendezése formájában". "A javasolt intézkedés az azonnali beavatkozási igény miatt már 2011. július 1-i hatállyal bevezethető lenne" - teszi hozzá a Magyosz, amely ezenfelül további javaslatokat is tesz a kormánynak.

"A Magyosz számára prioritás az ország versenyképességének megőrzése, a hazai egészségügyi szektor működőképességének megtartása, mivel mindkét cél az ország és a betegek elementáris érdeke, valamint ez egyben elősegíti az államadósság csökkentését is. A versenyképesség megtartása érdekében kiemelten fontos, hogy 2020-ra a GDP-arányosan a jelenlegi 1,15 százalékról 1,8 százalék-ra nőhessenek a K+F ráfordítások Magyarországon. Éppen ezért a Magyosz olyan megoldást tud csak támogatni a jelenlegi gyógyszerár támogatási rendszer szerkezeti átalakítása vonatkozásában mely ezen célok elérését előmozdítja" - olvasható a szervezet közleményében.

A hétfő napvilágra került információk szerint a kormány azt tervezi, hogy már idén megkezdi a gyógyszerkassza egyensúlyát megteremtő intézkedéseket. Ennek keretében emelkednének a gyógyszergyártók befizetései: a jelenlegi (támogatott forgalom után számított) 12 százalékos különadó 18 százalékra, az orvoslátogatói díj öt millió forintról tíz millió forintra növekedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×