eur:
389.08
usd:
361.37
bux:
68676.68
2024. május 7. kedd Gizella

Simor: hat százalékos alapkamat szükséges az inflációs cél eléréséhez

A három százalékos inflációs cél 2012 végére érhető el, ehhez huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi hat százalékos alapkamat fenntartására - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a hétfői budapesti tájékoztatón.

A monetáris tanács egyhangúlag támogatta az alapkamat tartását - jelezte az MNB elnöke. Hozzátette: a tanács előtt összesen egy javaslat volt.

Kérdésre válaszolva - utalva a pénteki sikeres dollárkötvény kibocsátásra - Simor András elmondta: a tanács döntését nem az ország jelenlegi kockázati megítélése befolyásolta, hanem az inflációs előrejelzés. Hangsúlyozta azt is, a monetáris tanács csak Magyarország kockázati megítélésének tartós változására reagál.

Idén az infláció jelentősen meghaladhatja a három százalékot - közölte a jegybank elnöke. Az MNB stábja által összeállított új inflációs alappálya pontos mértéket nem rögzít, a legyezőábra szerint a februári 4,1 százalékos 12 havi infláció a jövőben lassan lefelé mozog, és 2012-végére közelít a három százalékhoz.

Az MNB elnöke elmondta: a március 30-án megjelenő megújuló inflációs jelentésben az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya felrajzolása kerül a középpontba. Hozzátette: a korábbi inflációs jelentés azt mutatta be, hogy változatlan monetáris feltételek (változatlan kamat és euró/forint árfolyam) mellett mi történne a gazdasággal.

A monetáris politikai döntéshozatal szempontjából az új inflációs jelentésben nem az infláció előrejelzése lesz a legfontosabb, hanem az inflációs cél eléréséhez szükséges kamatpálya - hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Kérdésekre válaszolva a tájékoztatón Simor András közölte: nagyobb költségsokkok idén várhatók, jövőre a költségsokkok kevésbé "gyűrűzhetnek be", hatva az inflációra.

"Bár eddig kevés időt töltöttünk együtt és az új összetételű tanács pillanatnyilag még csak hat tagú, véleményem szerint az a monetáris tanácstag aki felesküszik az Alkotmányra és a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényre, annak azokat a célokat kell követnie, amelyeket az említett jogszabályok a monetáris tanács számára kijelölnek. Ezért nagy konfliktusokra a tanácsban nem számítok, miközben időközönként nyilván egyes kérdésekben másként látjuk a világot, (...) de alapvető kérdésekben nem lehet közöttünk különbség" - felelte az új összetételű tanáccsal kapcsolatos kérdésre az MNB elnöke.

A Széll Kálmán-tervről kérdezőnek válaszolva közölte: "bennfentes információkkal" nem rendelkezik a jegybank, a költségvetési kiigazítás során meghirdetett célok ismertek, de nem tudható pontosan, hogy a kormány milyen intézkedésekkel kívánja elérni azokat.

Arra a felvetésre, hogy esetleg az új Alkotmányban rögzítenék, Magyarország fizetőeszköze a forint, Simor azt válaszolta: ez nem a jegybankelnök kompetenciája.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×