eur:
388.99
usd:
361.04
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Londoni elemzők változatlan MNB-kamatot várnak hétfőre

A 6,00 százalékos alapkamat változatlanul hagyását várják az MNB monetáris tanácsának hétfői ülésétől az MTI által kérdezett londoni felzárkózó piaci elemzők. Legtöbbjük az év végéig sem valószínűsít kamatmódosítást, bár vannak, akik a kedvező kockázati árazások fennmaradása esetén nem zárják ki teljesen az idei pénzügypolitikai enyhítés lehetőségét.

Ez utóbbi elemzői csoportba tartoznak a 4cast nevű vezető londoni pénzügyi tanácsadó cég szakelemzői. A ház szerint a nyersanyag-ársokk miatt várható, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsának retorikája változatlanul a "héja" álláspont felé hajlik majd, ám három kamatemelés, a javuló kockázati megítélés, a nyomott hazai kereslet és a nagyon gyenge munkapiaci helyzet miatt az MNB "nem fog sietni a további szigorítással".

A 4cast szerint ha a körülmények kedvezőek maradnak, az év végén akár kamatcsökkentés is lehetséges, bár a cég elemzői hangsúlyozták, hogy alapeseti forgatókönyvük a változatlan MNB-alapkamat az év egészében.

A magyar kockázati környezetről a 4cast londoni elemzői kiemelték, hogy a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatra köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása folyamatosan csökken, mégpedig gyorsabb ütemben, mint a térség többi országa esetében. A ház szerint ez egyedi jellegű kockázatértékelési javulást tükröz, ami "egyértelműen" a kormány által bejelentett államháztartási konszolidációs csomag eredménye.

A magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók piaci árazása valóban hetek óta folyamatosan esik, jelezve, hogy a piaci szereplők egyre kevésbé tartják kockázatosnak Magyarországot mint szuverén adóst.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar CDS-árazások a pénteki londoni kereskedés zárásában 263 bázispont környékén mozogtak a 264,6 bázispontos előző záró után.

A kereskedési hetet záró magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők most 263 ezer euró körüli éves díjat kérnek középárfolyamon a befektetőktől minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A hét elején 280 bázispont környékén, az év elején pedig még 400 bázisponthoz közeli magyar CDS-árazásokat mértek a londoni piacon, vagyis az idei első negyedévben eddig csaknem 140 ezer euróval lett olcsóbb az egységnyi összegű magyar államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak díja.

A 4cast elemzői az MNB monetáris tanácsának új tagjairól a hétfői kamatdöntő ülés előtti előrejelzésükben úgy vélekedtek, hogy egyik új tag sem tűnik "politikailag részrehajlónak", bár pénzügypolitikai alapállásuk "jórészt ismeretlen".

A 4cast felzárkózó piaci szakértői hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket, hogy a távozó külsős tagok "inkább galambok" - vagyis enyhítésre hajló alapállásúak - voltak, így nem valószínű, hogy az új összetételű monetáris tanács alapállása jelentősen enyhülne az előzőéhez képest.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni felzárkózó piaci elemzői is elsősorban a pénzügypolitikai testület új tagjaira koncentráltak a hétfői kamatdöntő ülésre adott előrejelzésükben. Szerintük az alapkamat valószínűsíthető változatlanul hagyásánál fontosabb lesz az ülés utáni sajtóértekezlet annak megítélése szempontjából, hogy mennyire egységes "az új és régi gárda".

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző és kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piaci szakértői közölték, hogy sem hétfőre, sem az év további szakaszára most már nem várnak MNB-kamatemelést. A ház elemzői szerint a cég által az MNB reagálási funkciójára kidolgozott modell arra vall, hogy a november óta végrehajtott 0,75 százalékpontnyi emelés után a további szigorítások "áttehetők" 2012-re.

A BofA Merrill Lynch Global Research londoni felzárkózó piaci szakértői 2012 végére 6,75 százalékos MNB-alapkamatot jósolnak.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői sem várnak kamatmódosítást a hétfői MNB-üléstől, jóllehet előrejelzésükben "valószínűnek" nevezték, hogy az utóbbi időszak forinterősödése nyomán "szóba kerül" a kamatcsökkentés. A JP Morgan londoni szakértői szerint azonban "valószínűtlen", hogy egy ilyen javaslat többségi támogatást kapna a hétfői ülésen.

A ház számításai szerint az infláció jelenleg fél százalékponttal az MNB legutóbbi prognózisa alatt jár. Ám mivel az élelmiszer- és az energiaárak a korábban feltételezettnél magasabbak, nem valószínű, hogy az infláció az idén a 4 százalékos éves ütem alá csökken, és a JP Morgan elemzői azzal számolnak, hogy 2012-ben is a cél felett marad.

A ház szakértői szintén úgy vélekedtek, hogy a monetáris tanácson belül a váltás után is jórészt fennmarad a "galambok" és a "héják" eddigi egyensúlya.

A JP Morgan elemzői szerint a kormány és az MNB közötti feszültség olyan aggályokat keltett, hogy a kormány által kiválasztott monetáris tanácsi tagok "politikailag motiváltak lesznek, pénzügypolitikai enyhítési megbízatással", azonban mind a négy új tag végül is "hitelesnek tűnik". A JP Morgan londoni szakértői úgy vélekedtek, hogy ha az MNB-alapkamat az idén csökkenne, az az inflációs kockázatok "markáns" enyhülését tükrözné, nem pedig azt, hogy az új monetáris tanácsi tagok enyhébb alapállásúak elődeiknél.

A cég elemzőinek várakozása szerint a forinterősödés korlátot szab ugyan a felfelé ható inflációs kockázatoknak, ám az euróövezeti jegybank várható kamatemelése csökkenteni fogja a forint befektetői vonzerejét.

A JP Morgan alapeseti előrejelzése mindent egybevetve az, hogy az MNB "a következő hónapokban" nem nyúl az alapkamathoz.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Bejelentette a lengyel kormány: már lényegében virtuális háborúban állnak Moszkvával

Lengyelországban megugrott a kibertérben bekövetkező kritikus incidensek száma: 2023-ban mintegy 80 000 támadást regisztráltak, ami kétszerese a 2022-es számnak. Krzysztof Gawkowski digitális ügyekért felelős miniszter szerint 2024 első negyedéve további emelkedő tendenciát jelez, főként az orosz állami alkalmazásban lévő hackerek aktivizálták magukat – számolt be a lengyel közrádió.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×