eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Újabb londoni előrejelzés a 2019-2020-as közép-európai eurócsatlakozásról

Egyre szélesebb körű a londoni elemzői közösségben az a vélemény, hogy Közép- és Kelet-Európa euróövezeti tagjelölt országai csak a 2010-es évtized végén, illetve a 2020-as években csatlakozhatnak a valutaunióhoz. Egy héten belül már a második citybeli prognózisban szerepel ez a jóslat.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzői a felzárkózó európai térségről összeállított, 2011 első negyedévére szóló - Londonban már hozzáférhetővé tett - átfogó helyzetértékelésükben külön konvergencia-forgatókönyvet is felvázoltak, amely a közép-európai Hármak közül Csehország euróbelépését valószínűsíti a legkésőbbre, 2020-ra. A prognózis szerint Magyarország és Lengyelország egy évvel korábban, 2019-ben lehet az euróövezet tagja.

Csaknem szó szerint ugyanezt jósolták a minap a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzői, akik szerint Magyarország legkorábban 2019-ben csatlakozhat az euróövezethez, valószínűleg Lengyelországgal együtt, a cseh euró pedig akár 2020-as évekig is késhet. A ház citybeli szakértői az általuk várt késedelem fő okai között említették a közép-európai országcsoport eurólelkesedésének csökkenését, és azt, hogy érzékelhető a gyors euróövezeti bővítés készségének hanyatlása az uniós hatóságok részéről is az egyes tagországokat sújtó adósságválság nyomán.

A JP Morgan londoni szakértői közölték: nem hiszik, hogy a felvételi kritériumokat megváltoztatnák csak azért, hogy a potenciális tagjelölteket kívül tartsák a valutaunión. A szabályok esetleges szigorúbb értelmezése, illetve mérlegelést nem tűrő, előre számszerűsített bírságokkal, szankciókkal való betartatása azonban hátráltathatja a közép-európaiak eurócsatlakozási erőfeszítéseit. A hazai össztermékhez (GDP) mért közadósság-ráta 60 százalékos felső tűréshatárának szigorú alkalmazása Magyarország eurócsatlakozási esélyeit rontaná leginkább. A magyar közadósság aránya várhatóan fokozatosan csökkenni fog a következő években, ám valószínűtlen, hogy a 2010-es évtized vége előtt visszasüllyedne a tűréshatárig - vélekedtek a cég londoni elemzői.

A BNP Paribas szakértői által valószínűsített konvergencia-menetrend szerint a szélesebb közép-kelet-európai EU-térségen belül Románia eurócsatlakozása várható a legkésőbb, 2024-ben, előtte Bulgáriáé, 2022-ben.

A cég legkorábbra a baltiak belépését jósolja. Észtország jövő évi eurótagsága már eldöntött, Litvánia felvétele 2015-ben, Lettországé 2016-ban következhet a BNP Paribas elemzői szerint.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×