eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Szenzációs fordulat: Katar sejkjei menthetik meg a Hochtiefet a Real Madrid elnökének cégétől

Erre senki sem számított! A Katari Emirátus megmentheti a felvásárlástól a legnagyobb német építőipari- és repülőtér-üzemeltető vállalkozásként számon tartott Hochtief Konszernt. A vállalatban a Real Madrid futballklubot is elnöklő Florentino Pérez cége, az spanyol ACS akart többségi részt szerezni. A Hochtief egyébként a ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport legnagyobb résztulajdonosa.

Bombaként robbant a hír hétfőn reggel: a spanyol ACS (Actividades de Construccion y Servicios SA) céggel hónapok óta zajló huzavona után a katari sejkek segédkezet nyújtanak a német Hochtief óriásvállalatnak.

A németek bejelentése szerint a Hochtief  új részvényeket bocsát ki, és csaknem 10 százalékkal megemeli az alaptőkéjét. Az új részvényeket darabonként 57,114 eurós áron megvásárló Quatar Holding 9,1 százalékot birtokol így a cégben, amely ezzel közel 400 millió eurós bevételhez jut. Ugyanakkor a két fél stratégiai együttműködési megállapodást is köt egymással. Katar már korábban szóba jött, mint lehetséges befektető - közölte a Bild.

A német-katari érdeklődés kölcsönös: a Hochtief leányvállalatain keresztül több mint ötezer dolgozót foglalkoztat az arab emírségben.

A német konszern a fővállalkozója annak a projektnek, amelyben hidat építenének Katar és a Perzsa-öbölben fekvő szomszédos sziget, Bahrain között.

"Az emírség fölismerte konszernünk teljesítőképességét, stratégiánk sikerességét és a velünk ápolt partneri viszony előnyeit - hangoztatta hétfőn Herbert Lütkestratkötter, a Hochtief igazgatótanácsának elnöke. - Ennek alapján a jövőben kölcsönösen támogatni fogjuk egymás fejlődését."

A Perzsa-öböl egyik leggazdagabb országa legutóbb akkor került a címlapokra, amikor elnyerte a 2022-es futball világbajnokság rendezési jogát.

Egy csata véget ért

Nehéz időkön van túl a Hochtief. A német óriáskonszern az utóbbi hónapokban kemény harcot vívott azért, hogy elhárítsa a spanyol cég vásárlási szándékát, és ezalatt számos csapást kellett elszenvedniük.

A német szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin egy hete, hosszas huzavona után áldását adta a spanyol vállalat vételi szándékára. Az ACS-nek addig 30 aszázalékos része volt a Hochtief-ben, ezt akarták a spanyolok újabb 30 százalékkal megtoldani. (A fennmaradó hányad kisbefektetők birtokában van.) A katariak színre lépése minden bizonyosan megnehezíti a spanyolok által tervezett ellenséges átvétel végrehajtását - vélik megfigyelők.

A tranzakció, amelyben az ACS a múlt héten 8 saját részvényt kínált 5 Hochtief-részvényért cserébe, a tervezettnél jóval több pénzbe kerülhet a spanyoloknak.  A német konszern részvényeinek árfolyama ugyanis látványosan megugrott hétfőn, a katari lépés bejelentése után. Délben a frankfurti tőzsdén 62,95 eurót ért egy Hochtief-részvény, ez 4,7 százalékos emelkedés a pénteki záróárhoz képest.

Az ACS szóvivője egyelőre nem kommentálta a Hochtief lépését - írta a Wall Street Journal internetes kiadása.

A Hochtief  Magyarországon is érdekelt: a cég által vezetett konzorcium birtokolja a Budapest Airport 75 mínusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagját, ebből a németek részesedése 37,25 százalék.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×