eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mit hoz a generációváltás a családi vállalkozásoknak?

Súlyos problémákat okozhat a magyarországi családi vállalkozásoknál az utódlás, mivel az első generációba tartozók nagy része most érkezett a nyugdíjkorhoz. A nyugati példák azt mutatják, hogy generációváltásnál minden három családi vállalatból kettő komoly értékvesztést szenved, akár csődbe is megy a társaság.

Az érintettek szerint most vált időszerűvé, hogy a rendszerváltás után létrehozott vállalatok alapítói foglalkozni kezdjenek az utódlás kérdésével. A nyugati példák azt mutatják, hogy komoly kockázata van a generációváltásnak: nem ritka, hogy az irányítók lecserélődése után csődbe megy a társaság.

Magyarországon tovább nehezíti a helyzetet, hogy a generációváltásnak nincsenek hagyományai, a vállalat továbbvitelének esetleges kudarca pedig gazdasági kockázatokat rejt, hiszen a hazai vállalkozások hetven százaléka családi cég.

A Felelős Családi Vállalkozások Egyesülete által készített felmérés azt mutatja, hogy a magyar családi vállalkozások többsége jól halad az átadás-átvételben. A szervezet elnöke azt mondta: könnyebbséget jelent az is, hogy az örökösödést és az egyenes ági ajándékozást illetékmentessé tette a kormány.

Rudas László megjegyezte: nagy nehézséget jelent ugyanakkor az utódlásnál, hogy az alapító nehezen engedi a kezéből az irányítást.

Az egyesület vizsgálat kimutatta, hogy komoly különbség van az utódlás szempontjából a technológiai innovációra épülő cégek és az üzleti jellegű társaságok között. Az előbbiek esetében kisebb eséllyel pótolható az alapító műszaki zsenialitása alkalmas utóddal, és e cégeknél a legkevésbé jellemző, hogy családon kívüli szakembert kérjenek fel a társaság vezetésére.

Az üzleti tevékenységű vállalatok rugalmasabbnak tűnnek: egyrészt azért, mert magasabb arányban van a vezetők között az alapító-tulajdonos valamely családtagja, másrészt pedig, mert köztük már sok a cégvezetéssel foglalkozik. Ezeknél a cégeknél elfogadhatóbbnak tartják a külső szakember kinevezését is, ahogy jellemzőbb az is, hogy elgondolkodnak a vállalkozás eladásán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×