eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így taktikáznak a cégek a munkavállalókkal válság idején

A válság utáni nehezen kiszámítható piaci viszonyok közepette kínál jó megoldást a kölcsönzött munkaerő használata a cégeknél - mondta a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke. Csaposs Noémi szerint előnyös a munkaadónak, mert nem kell rövid időre újabb dolgozókat keresni, a munkavállalónak pedig megkönnyíti a munkaerőpiacra való visszatérést.

Magyarországon ugyan ismert és elterjedt a munkakölcsönzés gyakorlata, de a környező országokhoz képest itthon még jóval kisebb ennek az aránya - mondta az InfoRádiónak a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke, aki hozzátette: leginkább a fizikai munkaerő-kölcsönzés a jellemző.

Háromszereplős a felállás: a munkavállaló szerződést köt a kölcsönbe adó céggel, de a munkát egy harmadik cégnél, a megrendelőnél (vagyis a kölcsönvevő cégnél) végzi.

Csaposs Noémi hozzátette: ez egy szolgáltatás, amelynek lényege, hogy a kölcsönbe adó átengedi a munkaerőt egy harmadik félnek. Az átengedésen kívül a munkavállalók toborzásáról, kiválasztásáról és esetleges elszállásoltatásáról, valamint utaztatásáról is gondoskodik.

A mostani gazdasági helyzet kiszámíthatatlan: nem mindig válik külön a rövid és a hosszú távú feladat a cégeknél, mert állandóan változik a kapacitás, a megrendelések száma és a piaci környezet. A cégek ebben a helyzetben nem mindig mernek hosszú távra tervezni, ezért veszik igénybe a munkaerő-kölcsönzést - emelte ki a szövetség elnöke, aki hozzátette: ha elégedettek a munkavállalóval, akkor sokszor hosszabb távra is állományba veszik.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×