eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

A nemzetközi bankadóról is tárgyalnak az uniós pénzügyminiszterek kedden

A bankadó európai uniós bevezetésének részleteiről tárgyalnak egyebek között az EU-tagországok pénzügyminiszterei keddi brüsszeli találkozójukon.

A nemzetközi gazdasági válság miatt szükségessé vált egyeztetések nyomán a legfejlettebb országok tanácskozásain (G20) egyöntetű elvi álláspontként bontakozott ki az, hogy nem várható el még egyszer az adófizetőktől, ők finanszírozzák a bankok veszteségeit. Ezért indult meg a gondolkodás egy olyan adófajtáról, amely tartalékot hoz létre egy esetleges újabb válsághelyzetre.

Jóllehet nemzetközi szinten még nem sikerült megállapodni az adóztatás mikéntjéről, az unióban elvi síkon már döntés született arról, hogy a bankadót bevezetik. Most a gyakorlati részletekről cserélnek eszmét a miniszterek. Több tagállam (köztük Magyarország) már bevezette a bankadót vagy döntött ilyenről, de problémát okoz, hogy ezek mögött nem mindig ugyanaz a megfontolás és célkitűzés áll.

Szót ejtenek a miniszterek a pénzügyi tranzakciókra vonatkozó illeték bevezetéséről is, de itt még uniós szinten is kevésbé előrehaladottak a tárgyalások. Azt már jelezte az EU, hogy az ügyleti adót csak akkor vetné ki, ha erről az adófajtáról nemzetközi megállapodás is születne a Húszak csoportjának (G20) keretében.

A brüsszeli találkozón várhatóan megerősítik, hogy életbe lépnek azok a gazdaságpolitikai változások, amelyeket szintén a válság nyomán kezdett egyeztetéseken dolgoztak ki. Ennek az úgynevezett európai szemeszternek a keretében például a tagországok költségvetését előzetes uniós egyeztetésnek vetik alá még tervezet formájában, továbbá korábban kell benyújtani a stabilitási és konvergenciaprogramokat.

Az MTI értesülései szerint a keddi ülés kötetlen részében szó eshet a Magyarország, valamint az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalások nyári megszakadásáról is.

Az eddigi gyakorlattól eltérően csak a 27 miniszter találkozója után kerül sor az euróövezeti országok pénzügyminisztereiből álló Eurogroup ülésére, kedden délután.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×