eur:
390.24
usd:
364.28
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mennyivel emeli meg az árvíz a kenyér árát?

Egyelőre nem tudta megmondani a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, hogy emeli-e a gabonatermésnek kedvezőtlen tavaszi időjárás a kenyér árát. Csak két hét múlva, az aratás megkezdésekor becsülhetik meg az esős időszak árképző hatását - tette hozzá.

Azt még nem lehet tudni, hogy a rossz tavaszi idő miatt idén az átlagosnál mennyivel kevesebb búza termett, hiszen az aratás csak két hét múlva kezdődik - közölte a Pékszövetség titkára.

De nem csupán a jelenlegi termeléskieséssel számolunk -  mondta az InfoRádiónak Werli József. Mivel a termés nagy része víz alatt áll, sokhelyütt emiatt nem lehetett a talajt időben megművelni, és ott a minőség is gyengébb lesz a megszokottnál - tette hozzá.

A szakember elmondta azt is, hogy belföldi használatra évi 1,5-1,6 millió tonna búzát őrölnek meg. Ez a mennyiség rendelkezésre áll ugyan, viszont kérdés, lesz-e elegendő exportálni való gabona, ez pedig szintén hat a lisztárakra.

Egyelőre tehát nem lehet megbecsülni a liszt várható árát. Ennek kialakítása az aratás idején kezdődhet majd el. Most csupán a felvásárlók és az eladók egyezkednek a felvásárlási árak mértékéről - jegyezte meg a titkár.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×