eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nyolcmillióan dolgoznak a fogyatékkal élőkre szakosodott szolgáltatói szektorban

Nyolcmillió embernek adnak munkát Európában a fogyatékkal élőkre specializálódott szolgáltatók, az ágazat összbevétele eléri a 40 milliárd eurót - mondta Franz Wolfmayr, az érdekelt szolgáltatókat összefogó brüsszeli lobbiszervezet elnöke egy budapesti konferencián pénteken.

A kétnapos konferencián a fogyatékkal élőknek szolgáltatást nyújtók európai szövetsége, a European Association of Service Providers for Persons with Disability (EASPD) vezetője hangsúlyozta: szervezetük több mint 8000 partnerével csak az ágazat harmadát fedi le - ebből is látható, hogy milyen jelentős szektorról van szó. Hozzátette: az EASPD arra törekszik, hogy az esélyegyenlőséggel kapcsolatos politika formálását is befolyásolja.

Az állam és a civil szféra kapcsolatáról az EASPD elnöke fontosnak nevezte, hogy a kormány elismerje, a szervezetek rendkívül sokat tudnak tenni a fogyatékkal élőkért. Az állam úgy segíthet a leghatékonyabban ennek a szférának, ha a munkájához kiszámítható jogi keretet és stabil pénzügyi hátteret biztosít - mutatott rá.

James Crowe, a tanulási nehézségekkel küzdőket segítő szervezeteket összefogó walesi Learning Disability elnöke azokra a kihívásokra hívta fel a figyelmet, amelyekkel a civil szervezetek küzdenek.

Az egyik legjelentősebb dilemmát az okozza, hogy ezeket a szervezeteket az állam finanszírozza, munkájukhoz azonban hozzátartozik, hogy gyakran kritizálják annak tevékenységét - magyarázta.

A konferencián Nyitrai Imre, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkára az új kormány szakpolitikájáról szólva azt mondta, az "szükséglet-orientált és gyakorlatközpontú". Tapasztalatokon alapuló, ésszerű és hatékony szolgáltatásokra van szükség - emelte ki Nyitrai Imre.

Fontos a kiszámítható jogi környezet, azaz a túl sokszor módosított törvények helyett több esetben teljesen új jogszabályokat kell alkotni - közölte a helyettes államtitkár. Hozzáfűzte: a finanszírozásnak is jól tervezhetőnek kell lennie, a civil szervezeteknek ugyanis nehézséget jelent, ha például az egyik évben normatív támogatásban részesülnek, míg a következőben már pályázniuk kell ugyanarra a forrásra.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×