eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kétheti mélyponton a forint

A reggeli óvatos optimizmus óta romlóban a nemzetközi befektetői hangulat, amelynek jeleként már délelőtt új történelmi csúcsra ugrott a görög államadósság csődkockázati mutatószáma. A svájci frank a tegnap este elért új történelmi csúcs után ma újból csúcsközelben mozog az euróval szemben. Az eurózóna bankrendszerében mutatkozó feszültségek már napok óta látszanak.

A reggeli 280 körüli szintről délre 282-ig ugrott az euró jegyzése a forinttal szemben a bankközi piacon, de az árfolyam járt 283 forint fölött is.

Ez kéthetes forintmélypontot jelent, ami a romlóban lévő nemzetközi befektetői hangulat mellett összefügghet azzal is, hogy ismét terv alatt tudott csak értékesíteni állampapírt mai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.

A romló hangulatban a dollár és a svájci frank is erősödik az euróval szemben, előbbi keresztárfolyam a reggeli 1.2350 közeli szintről 1.2280-ig, utóbbi 1.3620-ról 1.3560-ig süllyedt. A dollárral szembeni forintjegyzések tegnap után ma is a 230-as szint közelébe emelkedtek, míg egy svájci frankért a reggeli 205.5 után már 208 forintot kérnek a bankközi piacon.

A tegnap esti záráshoz képest ma délelőtt mintegy 15-20 bázisponttal tovább emelkedett az 5 éves görög és portugál CDS-felár, a görög esetben a 960 bázispont körüli szint új történelmi csúcsnak felel meg. Az előző csúcsok még a görög mentőcsomag megszületése előtt alakultak ki. Nemcsak a görög CDS-felár, hanem az alaptermék görög államkötvények hozama is egyre emelkedik, ami leginkább továbbra is a közelmúltbeli Moody's leminősítés miatti eladói nyomással függ össze.

Hanganyag: Zsámboki Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×