eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Élesen bírálják a BP olajtársaság yachtversenyen induló vezérigazgatóját

Közömbösséggel vádolják az Egyesült Államokban a mexikói-öbölbeli súlyos olajszennyezésben vétkes BP olajtársaság vezérigazgatóját, Tony Haywardot, s a szemére vetik, hogy nem szentel kellő figyelmet a környezeti katasztrófának - jelentették hírügynökségek.

A bírálatok újabb hullámát az váltotta ki, hogy az vállalatvezető a hétvégét Nagy-Britanniában töltötte, ahol egy yachtversenyen vett részt, amelyen saját hajója, a Bob is indult.

A BP olajtársaság ugyanakkor ötvenmilliárd dollárt próbál felhajtani a Mexikói-öbölben történt fúrótorony-katasztrófa költségeire.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap értesülése szerint a cég igazgatótanácsa az elmúlt héten hagyta jóvá a "titkos tervet", annak érdekében, hogy a vállalatnak legyen elégséges készpénztartaléka a kártérítési igényekre. A terv emellett a piaci bizalom erősítését is szolgálja - áll a forrásokat nem említő lapértesülésben.

Az újság úgy tudja: a BP már a következő napokban megjelenhet a piacon egy 10 milliárd dolláros kötvénnyel. A cég emellett tárgyal bankokkal is egy 20 milliárd dolláros hitelről, és további 20 milliárd dollárt remél vagyoneladásból felhajtani a következő két évben.

A Mexikói-öbölben két hónapja történt olajkatasztrófa óta folyamatosan romlik a BP piaci környezete. A cég részvénye a Londoni Értéktőzsdén eddig 45 százalékot zuhant, a minap mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - rontotta a cég adósbesorolásait, és a piacon vannak olyan félelmek, hogy az eddigi legsúlyosabb amerikai környezeti katasztrófának tekintett olajszennyezés kártérítési költségei elérhetik a 100 milliárd dollárt.

Iparági találgatások szerint a cég részvényének meredek zuhanásával a BP akár átvételi célponttá is válhat.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×