eur:
388.88
usd:
360.34
bux:
68082.76
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Környezetvédelem igen - emberi jogok nem?

Az ENSZ Global Compact kezdeményezéséhez csatlakozott vállalatok jelentős előrelépést tettek a munkaerő- és környezetvédelem területén, ellenben továbbra is elmaradásaik vannak az emberi jogi és korrupció elleni vállalkozói intézkedések területén.

Az ENSZ Global Compact kezdeményezésének jelenleg 130 országból több mint 7700 - köztük 21 magyar - vállalat a tagja. Közös céljuk, hogy egy tíz pontban megfogalmazott, az emberi jogok, a munkaerő- és a környezetvédelem területére, valamint a korrupció elleni harcra vonatkozó alapelveket betartva alakítsák ki a fenntartható fejlődés globális keretrendszerét.

Az ENSZ az alapelvek és célkitűzések végrehajtását vizsgáló felmérése szerint a résztvevők a négy problémakör közül kettő esetében értek el jelentős előrelépést, a másik kettőt viszont hanyagolják - számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

A 97 országban, 1044 aláíró vállalkozás megkérdezésével készült felmérés szerint a tavalyi évben a cégek 74 százaléka rendelkezett a dolgozók jobb munkakörülményeit célzó előírásokkal, 51 százaléka pedig környezetvédelmi stratégiát is kialakított. Ezzel szemben az emberi jogok védelmére vonatkozó irányelveket csak a megkérdezettek 31, korrupció elleni programot pedig 32 százaléka dolgozott ki.

A válaszok szerint korrupciós ügyekben egyébként csak a cégek 43 százaléka alkalmazza a zéró tolerancia elvét. Vállalati felelősségvállalással foglalkozó munkatársat vagy etikai szakértőt pedig csak 36 százalékuk alkalmaz, 3 százalékkal kevesebben, mint 2008-ban. A csökkenés különösen az 5000 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégekre jellemző: esetükben egy év alatt 71-ről 58 százalékra csökkent azon vállalkozások aránya, amelyek az emberi jogok érvényesülését felügyelő munkatárssal is rendelkezik.

Fontos az együttműködés

A Global Compact kezdeményezésben résztvevő cégek 96 százaléka vélte úgy, a recesszió ellenére is fontos, hogy a védelmi jellegű és korrupció elleni alapelvek betartása. A cégek negyede úgy látja, a nehéz gazdasági helyzetben az irányelvek betartása még fontosabbá vált.

A cégeknek egyébként 66 százaléka várná el partnereitől, hogy maguk is betartsák a Global Compact tíz pontját, de egyelőre csak a vállalkozások 12 százaléka fogalmazta meg előírásszerűen beszállítói számára, hogy teljesítsék a munkaerő védelmi, környezeti, emberi jogi és korrupció elleni követelményeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×