eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Sony nem gyárt többet Magyarországon

A Sony Corporation megszünteti a termelést magyarországi gyártóbázisán, Gödöllőn, a vállalat közép- és délkelet-európai kereskedelmi tevékenysége azonban a Sony holdingvállalatán keresztül továbbra is Magyarországon marad - közölte a Sony Hungária Kft.

Az intézkedés 540 munkavállalót érint, és a cég valószínűleg eladja a gödöllői ingatlant.

Az 1996-ban alapított Sony Hungária Kft. Blu-ray Disc lejátszókat és DVD felvevőket gyárt. A vállalat gyártó tevékenysége 2010 decemberének végén szűnik meg és a Sony a gyártást malajziai gyárába, Kuala Lumpurba telepíti át.

A közlemény szerint Koichi Nakayama, a gödöllői gyár ügyvezető igazgatója a szerdai bejelentés alkalmával elmondta: "A Sony nagyon nagyra értékeli dolgozói és beszállítói tevékenységét, amellyel hozzájárultak a vállalat eddigi teljesítményéhez. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy gyártó tevékenységünk leállása során az átmeneti folyamat zökkenőmentességét biztosítsuk".

Hozzátette: "Szeretnénk kifejezni köszönetünket Gödöllő önkormányzatának az elmúlt 14 évben a vállalat beruházását támogató hozzáállásáért. A Sony továbbra is szorosan együtt fog működni a helyi munkaügyi központtal, hogy ezúton is segítsen megkönnyíteni magasan képzett dolgozói újbóli elhelyezkedését Gödöllőn vagy a város közelében. Célunk, hogy a dolgozók megfelelő pénzügyi és karrier-tanácsadási támogatásban részesüljenek."

A közlemény szerint a Sony a globális üzleti jövedelmezőség- és gyártáshatékonyság-javítási programjának részeként helyezi át a gyártást Malajziába. A gyártó tevékenység összevonásával és hatékonyabbá tételével a vállalat célul tűzte ki, hogy megnöveli Blu-ray Disc lejátszó és DVD felvevő üzletágának versenyképességét és jövedelmezőségét.

A Sony Corporation a májusban közölt adatok szerint veszteséggel zárta a márciussal véget ért üzleti évet. A japán óriáscég tizennégy nyereséges év után már másodszor zárt mínusszal.

Üzemi eredménye 31,8 milliárd jen volt 2008/2009-ben, az egy évvel korábbi rekord nagyságú, 227,8 milliárd jen üzemi veszteség után. Az adózás utáni veszteség az elemzői várakozásoknál kisebb, 40,8 milliárd jen lett. Egy évvel korában 98,9 milliárd jen adó utáni veszteséget szenvedett el az elsősorban fogyasztói elektronikai cikkek gyártásával foglalkozó társaság. A bevétel tovább apadt, 7 százalékkal 7,21 ezer milliárd jenre csökkent az egy évvel korábbi 13 százalékos visszaesés után.

A Sony 180 ezres alkalmazotti létszámát több mint tízezerrel mérsékelték, illetve csökkentették az 57 üzemből álló gyártási hálózatot. Összesen 330 milliárd jent kitevő költségcsökkentési programot indítottak el, aminek végrehajtásban már előrehaladtak.

A Sony 2009-ben munkába állt új vezetése azzal számol, hogy a 2010/2011-es üzleti évben ismét nyereséges lesz a társaság, egyebek között a 3D-s televízió készülékek iránti érdeklődés várható növekedésének hatására. Az üzemi eredmény 160 milliárd jen, az adózott nyereség 50 milliárd jen, a bevétel 7,6 ezer milliárd jen lesz a várakozások szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×