eur:
389.57
usd:
364.05
bux:
68129.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A fenntarthatóságra és a munkahelyteremtésre kell helyezni az új gazdaságpolitika súlypontját

Hangsúlyossá kell válnia a gazdaságpolitikai gondolkodásban a fenntarthatóságnak - véli Mellár Tamás egyetemi tanár, aki a most alakult Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója. A szakember szerint helyi szintű munkahelyteremtéssel növelhető lenne az aktív dolgozók létszáma, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt is fontos.

Súlypontáthelyezésre van szükség a gazdaságban, hiszen a válság megmutatta, hogy azokra a hosszú távú folyamatokra kell koncentrálni, amelyek a fenntartható fejlődés szempontjából fontosak - hangsúlyozta az InfoRádiónak a Századvég Gazdaságkutató kutatási igazgatója, aki hozzátette: a mostani válságot a demográfiai és a környezeti válság idézte elő, mert a korábbi közösségi gondolkodás ezekről a bajokról nem vett tudomást.

Mellár Tamás elmondta: Magyarország jövőjét illetően fontos a család központba helyezése, hogy az eltartók és az eltartottak aránya javuljon, mert enélkül nem lehet hosszú távon fenntartható nyugdíjrendszert kialakítani.

A környezeti problémák kezelését a megújuló energiaforrások termelésének megindításával kell elsősorban kezelni - mondta az egyetemi tanár, aki szerint a gazdaság súlypontja a nagyvárosokról és a külföldi tőkére alapozott gazdaságfejlődésről, valamint az exportösztönzésről át kellene, hogy billenjen a vidékre.

A helyi munkahelyteremtésre kell a hangsúlyt helyezni, és olyan típusú közmunkákat kell biztosítani, amelyeket a helyi önkormányzatok és az állami szervek tudatosan készítenek elő azzal a céllal, hogy a munkanélkülieket visszahozzák a munka világába.

Mellár Tamás kiemelte: növelni kell a foglalkoztatást, mert ma az emberek jelentős része még a nyugdíjkorhatár előtt abbahagyja a munkát, így nem termeli meg saját nyugdíjalapját. A nyolcvanas években még 5,3 millió embert foglalkoztattak, ma viszont már csak 3,7 millió dolgozónak kell a tízmilliós népességet eltartania - érzékeltette a problémát a szakember.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

Erre nagyon kell figyelni a magyar cégeknek: fontos határidő közeleg, a biztonságuk a tét

A kiberfenyegetések száma arányosan növekszik azzal, ahogy a vállalkozások egyre szélesebb körben alkalmaznak digitális technológiát, ugyanis sok esetben ők az elsődleges célpontjai ezeknek a támadásoknak. Mára nincs olyan vállalat, amely ne nézne szembe kiberbiztonsági kockázatokkal, ezért vált az utóbbi időben egyre aktuálisabbá a vonatkozó EU-s szabályozás megújítása. A jellemző támadások természetéről, a vállalati kiberbiztonság erősítésének szükségességéről, az EU új irányelvéről, a NIS 2-ről, valamint annak magyar implemetációjáról Bor Olivérrel, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjével beszélgettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×