eur:
390.97
usd:
366.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megbírságolta a felügyelet a Budapest nyugdíjkasszákat

Két-két millió forint bírságot szabott ki a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztárra és a Budapest Magánnyugdíjpénztárra a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A büntetések a kiszabható bírságtartomány alsó negyedébe esnek.

A felügyelet 2009. augusztus 14. és szeptember 16. között célvizsgálatot végzett a kasszáknál, ami a 2007. január 1-jétől a vizsgálat megkezdéséig tartó időszakra terjedt ki - derül ki a felügyelet honlapján publikált határozatokból.

A PSZÁF mindkét nyugdíjkassza esetében megállapította, hogy a választható portfóliós rendszer indulása, azaz 2009 óta az "osztatlan számlának" nevezett bankszámlán lévő pénzek tartalékok és portfoliók közötti napi szintű megosztásával teremtettek, illetve teremtenek napi egyezőséget az egyes tartalékok, illetve a portfóliók eszköz- és forrásoldala között.

A nyilvántartási rendszer sajátos működése miatt a pénztár mindkét ágazatánál jelentős készpénzállományt (esetenként több száz millió forintot) tartottak a bankszámlán, aminek célja a felügyelet szerint az volt, hogy a pénztár egyszerűen kezelje az eszközök portfólióba történő helyezését és kivonását.

A vizsgálat az önkéntes nyugdíjpénztár esetében megállapította azt is, hogy a pénztár a beérkező pénzügyi tételeket nem azonosította be folyamatosan. Kifogásolta azt is, hogy az önkéntes kassza néhány, portfóliót váltó tag esetében nem a tag által kért, vagy a szabályzatban rögzített fordulónapi árfolyammal hajtotta végre a portfólió váltást. A távozó tagokkal kapcsolatos elszámolások során az önkéntes pénztár jellemzően a szabályzatában meghatározott határidőben számolt el a tagokkal, néhány esetben azonban határidőn túli kifizetés volt, s ezeknek a tagoknak nem fizetett késedelmi kamatot.

A magánnyugdíjpénztárnak egyebek között át kell tekintenie a tagokkal való elszámolásokat, és rendeznie a negatív számlaegyenlegeket, az önkéntes nyugdíjpénztárat pedig egyebek között arra kötelezte a PSZÁF, hogy vizsgálja felül a pénztártagokkal való 2009. évi elszámolásokat, és a módosított adatok figyelembevételével készítse el a pótelszámolást.

A felügyelet felszólította a nyugdíjkasszákat arra, hogy szüntessék meg az informatikai és elszámolási hiányosságokat. A pénztáraknak az igazgatótanács által jóváhagyott, határidőket és felelősöket tartalmazó intézkedési tervet kell készíteniük, különös figyelmet fordítva az informatikai stratégiára, fejlesztési tervekre.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×