eur:
388.46
usd:
360.5
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egy hitelszövetkezet felszámolását kezdeményezi a felügyelet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszavonta az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet tevékenységi engedélyét és kezdeményezte az intézmény felszámolását, a betéteseket a következő hetekben kártalanítják - közölte a PSZÁF csütörtökön.

A közleményben ismertetik: a hitelszövetkezethez 2010. január közepén kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy az intézmény saját tőkéje jelentősen elmarad jegyzett tőkéjétől. Emellett úgy ítélték meg, hogy a hitelszövetkezet fizetőképességi helyzete nem teszi lehetővé a jövőben sem a biztonságos, a jogszabályoknak megfelelő működést.

A közlemény szerint ebben a helyzetben a hitelszövetkezet betéteseinek érdeke, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) közreműködésével mielőbb megkezdődhessék a befagyott betétek utáni kártalanítás.

A törvény alapján az OBA a felügyelet engedély-visszavonó határozatát követő 20 munkanapon belül köteles kifizetni a betéteseknek a kártalanítást. Az OBA a törvényi előírásoknak megfelelően minden jogos betéti követelést kielégít - áll a közleményben.

Az Általános Közlekedési Hitelszövetkezet kisszámú, mintegy 800 betétessel rendelkezik, és a 2008. évi auditált adatok szerint mérlegfőösszege alapján számított piaci súlya nem éri el az egy ezreléket sem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×