eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már a kakaó is luxus?

A cukor árának szárnyalásával párhuzamosan Londonban 21 éves magasságokba szökött a kakaó ára is az elmúlt napokban. Egyesek szerint az egzotikus termék árának még így is tovább kell emelkednie, hogy a kínálati oldal megfelelő mennyiséget állítson elő a túlkeresletes helyzet ledolgozása érdekében.

Rég nem látott, 21 éves magasságokban tartózkodik a kakaó árfolyama Londonban, így a cukor mellett ez az egzotikum is igen jelentős emelkedést (egy év alatt majdnem duplázott) produkált az elmúlt időszakban.

A kakaó árának felszökésében azon félelmek játszottak főszerepet, melyek szerint a legfontosabbnak számító nyugat-afrikai (elefántcsontparti) termőterületeken a kakaóbab termesztés mértéke visszaesik. Elefántcsontpart arra számít, hogy az idei évben a termés mindössze kismértékben emelkedik csak, eközben azonban az elemzők, köztük például a BNP Fortis is 16 százalékos bővülésre számít.

A kínálati oldalt övező félelmek közepette a keresleti oldalról pozitív jelek érkeztek. Az összes feldolgozott kakaóbab mértéke tavaly a negyedik negyedben 0,6 százalékkal emelkedett a European Cocoa Association adatai szerint.

Nem csoda talán, hogy egyes vélemények szerint a kakaó ára még a jelenlegi szinteken sem tükrözi helyesen a fundamentumokat. Az érvelések szerint magasabb árra lenne szükség, hogy a kínálati oldalon pótlólagos mennyiségek jelenjenek meg, mellyel a piaci helyzet a túlkeresletes állapotból az egyensúly felé mozdulhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×