eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Varga Mihály szerint nem lehet eredményekről beszélni

A Fidesz alelnöke szerint Magyarország most rosszabbul áll, mint a gazdasági válság legsűrűbb napjaiban. Varga Mihály az InfoRádiónak azt mondta: a szomszédos országokkal szemben Magyarország egyre versenyképtelenebbnek tűnik. Amíg pedig a munkanélküliek száma nő, addig egyáltalán nem lehet gazdasági kilábalásról beszélni.

A magyar gazdaság nem jutott még túl a mélyponton, és Magyarország sincs még túl azon a vesszőfutáson, amelybe az elmúlt évek gazdaságpolitikája vitte - fogalmazott a Fidesz elnökségi ülését követően a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály azt mondta: a Gyurcsány-kormány tönkretette az országot, a gazdaságot mélyrepülésbe vitte, és nincs olyan nap, amikor ne kerülne nyilvánosságra olyan adat, amely e gazdaságpolitika rossz következményeit igazolja.

A politikus hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2009 első 11 hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 3,8 százalékkal esett vissza a foglalkoztatottak száma, a reálbérek pedig ugyanezen időszakban 2,4 százalékkal csökkentek.

Az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: a szomszédos országokkal szemben Magyarország egyre versenyképtelenebbnek tűnik, és amíg a munkanélküliek száma nő, nem lehet gazdasági kilábalásról beszélni.

"Ilyenkor tehetnénk fel a költői kérdést: hol vannak az eredmények? Azok, amelyekre hivatkozva az MSZP és a pénzügyminiszter úr többször is azt mondta, hogy sikeresen kezelték a válságot. Ha több a munkanélküli, és még azoknak is romlott a helyzete, akiknek van állása, egyáltalán nem lehet eredményekről beszélni" - magyarázta Varga Mihály.

Azzal a sajtóhírrel összefüggésben, amely szerint több száz-, olykor ezermilliárd forintos eltérések vannak az előzetesen közölt, majd később realitássá vált költségvetési hiányadatok között, a politikus azt mondta: ennek felelősei vannak, hiszen ilyen jellegű adateltitkolás csak akkor képzelhető el, ha arra valaki utasítást adott. Megjegyezte, hogy ezzel kapcsolatban kezdeményezi az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, Bécsben elhangzott szavaira reagálva Varga Mihály közölte: hogy a költségvetési hiány mértéke mekkora, önmagában nem mutatja egy ország sikerességét vagy sikertelenségét.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×