INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Varga Mihály szerint nem lehet eredményekről beszélni

Infostart / InfoRádió
A Fidesz alelnöke szerint Magyarország most rosszabbul áll, mint a gazdasági válság legsűrűbb napjaiban. Varga Mihály az InfoRádiónak azt mondta: a szomszédos országokkal szemben Magyarország egyre versenyképtelenebbnek tűnik. Amíg pedig a munkanélküliek száma nő, addig egyáltalán nem lehet gazdasági kilábalásról beszélni.

A magyar gazdaság nem jutott még túl a mélyponton, és Magyarország sincs még túl azon a vesszőfutáson, amelybe az elmúlt évek gazdaságpolitikája vitte - fogalmazott a Fidesz elnökségi ülését követően a Fidesz alelnöke.

Varga Mihály azt mondta: a Gyurcsány-kormány tönkretette az országot, a gazdaságot mélyrepülésbe vitte, és nincs olyan nap, amikor ne kerülne nyilvánosságra olyan adat, amely e gazdaságpolitika rossz következményeit igazolja.

A politikus hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2009 első 11 hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest 3,8 százalékkal esett vissza a foglalkoztatottak száma, a reálbérek pedig ugyanezen időszakban 2,4 százalékkal csökkentek.

Az ellenzéki párt alelnöke úgy vélte: a szomszédos országokkal szemben Magyarország egyre versenyképtelenebbnek tűnik, és amíg a munkanélküliek száma nő, nem lehet gazdasági kilábalásról beszélni.

"Ilyenkor tehetnénk fel a költői kérdést: hol vannak az eredmények? Azok, amelyekre hivatkozva az MSZP és a pénzügyminiszter úr többször is azt mondta, hogy sikeresen kezelték a válságot. Ha több a munkanélküli, és még azoknak is romlott a helyzete, akiknek van állása, egyáltalán nem lehet eredményekről beszélni" - magyarázta Varga Mihály.

Azzal a sajtóhírrel összefüggésben, amely szerint több száz-, olykor ezermilliárd forintos eltérések vannak az előzetesen közölt, majd később realitássá vált költségvetési hiányadatok között, a politikus azt mondta: ennek felelősei vannak, hiszen ilyen jellegű adateltitkolás csak akkor képzelhető el, ha arra valaki utasítást adott. Megjegyezte, hogy ezzel kapcsolatban kezdeményezi az Országgyűlés költségvetési bizottságának összehívását.

Bajnai Gordon miniszterelnök kedden, Bécsben elhangzott szavaira reagálva Varga Mihály közölte: hogy a költségvetési hiány mértéke mekkora, önmagában nem mutatja egy ország sikerességét vagy sikertelenségét.

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk