eur:
393.86
usd:
368.27
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A kormány a forintkötvényekre koncentrál ezentúl

A kedvezőbb exportkilátásoknak köszönhetően a kormány felülvizsgálja az idei GDP-re vonatkozó előrejelzését, amely így a 0,6 százalékos visszaesést tartalmazó prognózisnál kedvezőbb lehet - mondta el a Londonban tartózkodó pénzügyminiszter az MTI-nek kedden telefonon.

Oszkó Péter pontosította a Reuters hírügynökség jelentését, amelyben az állt, hogy "csökkenésről növekedésre változtatja az idei magyar GDP előrejelzését a kormány - jelentette ki Oszkó Péter pénzügyminiszter".

Oszkó Péter az MTI-nek hangsúlyozta: jelenleg is tart az előrejelzés felülvizsgálata, eredmény február elejére várható. "Magyarország exportpiacain olyan előrejezésbeli változások láthatóak, amelyek esetleg kedvezőbbé tehetik Magyarország kilátásait" - mondta. Ez nem jelent egyértelműen növekedést, legfeljebb kisebb visszaesést.

A pénzügyminiszter a Reutersnak adott interjúban ismertette: Magyarország az idén az Államadósság Kezelő Központ Zrt. által a lejáró hitelek finanszírozására meghatározott 1,5 milliárd euróra korlátozza a devizahitel-felvételt. "A forintkötvény-kibocsátásra kívánunk koncentrálni, mert nem kívánjuk növelni a devizaadósságot" - mondta Oszkó Péter a egy londoni befektetői találkozón.

A Reuters hírügynökség beszámolójában felidézi: 2008 októberében 20 milliárd eurós hitelkeretet biztosítottak Magyarországnak nemzetközi szervezetek a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetésével. Magyarország 14 milliárd eurót hívott le a keretből.

A beszámoló szerint az Államadósság Kezelő Központ Zrt. egy újabb devizakötvény kibocsátására készülve felkérte a Citigroup és Deutsche Bank pénzintézeteket, hogy szervezzenek meg egy tárgyalássorozatot kötvénypiaci befektetőkkel Európában és az Egyesült Államokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×