eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Oszkó: Teljesülhet a 3,9 százalékos hiány

651 milliárd forint hiányt vár az idei első negyedév végére a pénzügyminisztérium , ami az éves előirányzat háromnegyede - jelentette be a pénzügyminiszter a mai (keddi) sajtótájékoztatóján. Oszkó Péter szerint az év egészében, az önkormányzatok nélkül számított pénzforgalmi egyenleg 3,3 százalék, míg az önkormányzatokkal együtt 4 százalék lehet. A Fidesz szerint az MSZP-kormány tovább folytatja a költségvetési trükközést.

A tavalyi, GDP-arányosan 3,6 százalékos pénzforgalmi szemléletű államháztartási hiány alapján reális esély van arra, hogy 2009-re teljesül a 3,9 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az idei GDP-arányos - pénzforgalmi szemléletű - államháztartási hiány önkormányzatok nélkül 3,3 százalék lesz, önkormányzatokkal 4,0 százalék - közölte a tárcavezető.

A pénzügyminiszter szerint a 870,3 milliárd forint összegű idei pénzforgalmi deficitből az első negyedévre 651,3 milliárd forint jut, ami 75 százalékot jelent. Ebből a kórházaknak átadandó többletjuttatás 40 milliárd, a többlet kamatkiadás 55 milliárd forint, a MÁV támogatása 20 milliárd - tette hozzá.

Oszkó Péter közölte az idei 609 milliárd forintra tervezett társaságiadó-bevétel (tása) esetleges felülvizsgálata elképzelhető, miután tavaly ebből az adónemből 385 milliárd forint folyt be, igaz, hogy "2010-ben a tása kulcsa 16 százalékról 19 százalékra emelkedett, és az adóalap is jóval szélesebb lett".

A szaktárca prognózisa szerint a központi költségvetés 2010. évi pénzforgalmi hiánya 836 milliárd forint lesz, ebből az első negyedévre 616,6 milliárd esik (74 százalék). A társadalombiztosítási alapok tervezett deficitje 69,4 milliárd forint, ebből az első negyedévre 55,7 milliárd jut (80 százalék). Az elkülönített állami pénzalapoknál várhatóan 35,1 milliárd többlet keletkezik, ebből az első negyedévben 21,1 milliárd (60 százalék).

"Ebben az évben január végén kell átadni a konvergenciaprogramot Brüsszelnek, s ekkor kerülhet sor a makropálya módosítására is" - közölte Oszkó Péter.

Az idei hiány lefutását, amely az első három hónapra a tervezett pénzforgalmi deficit 75 százalékát tartalmazza, az IMF-fel és az Európai Bizottsággal - mint a nemzetközi pénzügyi csomag finanszírozóival - közösen állította össze a Pénzügyminisztérium - válaszolta egy kérdésre Kovács Álmos szakállamtitkár.

A pénzügyminiszter az újságíróknak kifejtette: a stabilitási és kamatkockázati tartalék összesen 200 milliárd forintos összegéből nem kíván költeni a kormány, viszont az idei költségvetés 57 milliárd forintos általános tartalékának 40 százaléka költhető el csak az első félévben. Az általános tartalék terhére eddig csak a BKV-nak ígért 19 milliárd forint összegű támogatással számol a kormány, amelyből az első félévre 10 milliárd esik - tette hozzá. Szólt arról is, hogy az év egészében a költségvetés általános tartalékának felhasználásával számol a kormány.

Az államháztartás központi alrendszerében 2009. decemberében a várt 131 milliárd forintos többlettel szemben 205 milliárd forintos szufficit keletkezett. A pénzügyminiszter és Katona Tamás államtitkár összefoglalta az államháztartás decemberi, illetve tavalyi összesített adatait. Eszerint decemberben a központi költségvetés 176,8 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos szufficittel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 8,1 milliárd forintos deficittel zártak.

Miközben a kiadások alapvetően a keretek között maradtak, a tervezett bevételek összességében megvalósultak, sőt, kedvezőbben is alakultak. Ennek az eredménye, hogy decemberben a szufficit 70 milliárd forinttal több lett. Elsősorban áfából, jövedéki adóból, valamint a társaságok által fizetett egyéb adókból lettek magasabbak a bevételek a Pénzügyminisztérium prognózisához képest. Ugyanakkor a társasági adó és a személyi jövedelemadó bevételek elmaradtak a tárca várakozásától. Javította a mérleget a kedvezőbb kamategyenleg, az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek, valamint a kötelező magánnyugdíjpénztárból az állami tb rendszerbe történt korlátozott visszalépés.

A pénzügyminiszter ismét rögzítette: az államháztartás helyi önkormányzatok nélkül számított egész éves múlt évi hiánya a prognosztizált GDP-arányosan 3,8 százalékos deficit helyett 3,6 százalék lett. Mindezek alapján feltételezhető, hogy a teljes államháztartás - az önkormányzatok 0,3 százalékos további hiányával számolva - pénzforgalmi egyenlege az éves hiánycélnak megfelelően, azon belül alakult.

Az államháztartás 2009-ben - helyi önkormányzatok nélküli - 918,6 milliárd forintos deficittel zárt. A Pénzügyminisztérium prognózisa 992,4 milliárd forintos hiánnyal számolt. Egy évvel korábban, 2008-ban, a válság által csak kis részben érintett esztendőben az államháztartás önkormányzatok nélküli pénzforgalmi hiánya 910,6 milliárd forint volt, vagyis megközelítően annyi, mint 2009-ben.

Fidesz: a kormány megint lebukott

A Fidesz szerint az MSZP-kormány tovább folytatja a költségvetési trükközést: "most a hiányszámokkal kezdtek trükközni", az adatokat meghamisítva olyan tételeket számoltak el 2009-re, amelyeket 2010-re kellett volna. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője közleményében azt írta: miután a szocialisták - a Magyar Nemzeti Bank, a Költségvetési Tanács, az Állami Számvevőszék, a köztársasági elnök és független elemzők komoly figyelmeztetései ellenére - megszavazták "a Magyarországot súlyos veszélybe sodró" 2010-es költségvetést, most a hiányszámokkal kezdtek trükközni.

A fideszes politikus szerint az adatokat meghamisítva olyan tételeket számoltak el 2009-re, amelyeket 2010-re kellett volna, és fordítva. Ezzel azonban csak látszólag teljesült a 2009-es hiánycél, hiszen a terheket, a pluszkiadásokat csak áttolták 2010-re, vagyis az új kormány nyakába varrták - tette hozzá.

Az MSZP-kormány újra lebukott, ismét kiderült: "trükkök százaival kozmetikázza" a közérdekű adatokat, hogy megtévessze, átverje az embereket; a Gyurcsány-korszak azonban rövidesen véget ér, a múlté lesz a költségvetési trükközés - összegezte véleményét Szijjártó Péter.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×