eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Brit gazdaság: a leggyengébb évtized a háború óta

A II. világháború utáni időszak leggyengébb évtizedét zárja növekedési szempontból a brit gazdaság, a tőzsdei teljesítmény - a befektetések megtérülése alapján - pedig az 1930-as évek nagy depressziója óta a legrosszabb volt az elmúlt tíz évben.

A Financial Times által összeállított, kedden ismertetett visszatekintés szerint 2000 és 2009 között a brit hazai össztermék (GDP) évente átlagosan 1,7 százalékkal nőtt. Az 1960-as években az éves átlagos növekedés 3,1 százalék volt a brit gazdaságban.

Az elmúlt évtized átlagán nyilván sokat rontott az utóbbi másfél év súlyos recessziója.

A londoni elemzői közösségben most már ugyan konszenzussá vált az a jóslat, hogy Nagy-Britanniában - utolsóként a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok közül - az idei negyedik negyedévben megkezdődött a gazdasági növekedés, a harmadik negyedévben azonban a hivatalos statisztikai kimutatás szerint még mindig tartott a recesszió. Az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye.

Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A recessziós előrejelzést ráadásul nemrégiben még rontotta is a brit kormány.

Alistair Darling pénzügyminiszter a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről nemrégiben tartott éves parlamenti beszámolójában közölte: új becslése szerint a brit hazai össztermék az idei pénzügyi év egészében 4,75 százalékkal csökken a költségvetésben szereplő eredeti, 3,5 százalékos recessziós előrejelzés helyett.

A 3,5 százalékos GDP-mínuszról szóló prognózist független londoni elemzők mindig is túl derűlátónak tartották.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdasági előrejelző ház már a nyáron azt jósolta, hogy a brit hazai össztermék az idei pénzügyi évben, reálértéken legalább 4,5 százalékkal esik. A CEBR szerint a 2008 első negyedében mért legutóbbi csúcsérték és a cég által az idei harmadik negyedévre valószínűsített mélypont között összesítve 5,6 százalékos GDP-zuhanás várható.

A Financial Times keddi visszatekintő elemzése szerint a 2000-2009-es évtizedben a tőzsdei befektetők sem jártak jól: a részvénybefektetések megtérülése éves átlagban mínusz 1,8 százalék volt az elmúlt tíz évben. A londoni üzleti napilap szerint az 1930-as évek nagy világgazdasági depressziója óta nem volt példa arra, hogy a brit tőzsdei befektetők összességében veszteséggel zárjanak egy egész évtizedet.

A tavalyi naptári év egészében negyedszázados történetének legrosszabb esztendejét zárta a Londoni Értéktőzsde (LSE) irányadó árfolyammutatója. Az 1984. január 3-án, ezer pontos bázisszinten indult FTSE-100-as 2008-at 4434,17 ponton fejezte be, 31,5 százalékkal alacsonyabban a tavalyi év nyitó szintjénél.

Ekkora veszteséget januártól decemberig terjedő időszakban a fő londoni árfolyammutatóban addig soha nem mértek; a korábbi legnagyobb éves zuhanás 2002-ben volt, amikor 24,5 százalékot esett a tőzsdeindex az év eleje és vége között.

Az elmúlt egy évben a FTSE-100-as a tavalyi veszteség mintegy kétharmadát hozta be: a keddi kereskedésben a mutató éppen ezer ponttal, 22 százalékkal járt a 2008. decemberi utolsó záró felett.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×