eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Erősödött a forint

Pénteken erősödött a forint: az eurót péntek délután négy órakor 275,88 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a csütörtök délutáni 278,53 forint után. A forint erősödése az amerikai tőzsdei nyitást követően nyert lendületet.

A dollárt 192,25 forinton jegyezték 1,4352 dolláros euró árfolyam mellett a csütörtök délutáni 193,94 forint és 1,4362 euró/dollár után.

A svájci frank jegyzése 184,49 forint 185,12 forint után, 100 japán jent 212,70 forinton jegyeztek 215,23 forint után.

A német Ifo gazdaságkutató intézet üzleti hangulat indexe decemberben a várakozásokat meghaladó mértékben múlta felül a novemberit. A növekvő optimizmust tükröző mutató azonban csekély hatást gyakorolt az euró árfolyamára, amit változatlanul terhelnek az euróövezettel szemben felmerült hiteltörlesztési kockázatok. Az euró/dollár nap közben 1,4320 és 1,4400 között mozgott.

Az euró gyengülése éves árfolyamcsúcsáról, 1,5145 dollárról új három hónapos mélypontot ért el péntekre virradóra 1,4300 dollár közelében. A technikai elemzések az új ellenállási pontot az euró gyengülésével szemben 1,4282 dollárnál, erősödésével szemben 1,4450 dollárnál látják.

Pénteken, a mérsékelten erősödő európai tőzsdeindexek, majd a lendületes erősödéssel nyitó amerikai tőzsdék a piaci hangulat konszolidálódását támasztották alá, ezért a térségbeli devizák körében is bekövetkezhetett némi erősödés.

A pozitív amerikai nyitás után, az európai tőzsdék zárásának közeledtével a forint és a térségbeli devizák árfolyama viszonylag erőteljes emelkedésbe kezdett, ami az elemzők szerint az opciós és határidős kontraktusok lejáratának hármas egybeesésével hozható összefüggésbe.

A hosszabb távú várható piaci fejlemények azonban a dollár számára kedveznek. Valószínűsíthető, hogy az amerikai deviza az év hátra lévő részében várható viszonylag csendes időszakot követően a jövő év elején ismét erősödésnek indul. A Fed a héten nyugtázta az amerikai gazdaság javulásának jeleit, és kifejezte szándékát a kamatok alacsonyan tartása mellett a kvantitatív szigorítás megkezdésére a jövő év végén.

A forint várhatóan a 275-280 forintos euró árfolyam sávban marad pénteken, ami a piaci elemzők többségi véleménye szerint nem téríti el az MNB hétfői kamatvágásának mértékét a piac által várt 50 bázisponttól.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×